Blogturné ~ Beth Revis: Túl a végtelenen

tulavegtelenbetajobbb.jpg


"Sokat tudok a rémálmokról. Jóval hosszabb ideje alszom annál, amennyit valaha éltem."

A Könyvmolyképző Kiadónak hála április 10-től az űrbe indulunk, egy hét állomásos turnéra. Ha velünk tartotok az Isten áldása fedélzetére, megismerhetitek Amy és Koros történetét, az űrhajó felépítést, megnézhetitek az előzetest és még sok mást megtudhattok a könyvről.

Ha pedig jól veszitek az akadályokat, és a rejtvényeinket is megfejtitek, akkor nyerhettek is egy példányt a könyvből!



Sorozat:  Túl a végtelenen #1
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2014.04.25.
Fordító: Varga Csaba Béla
Értékelés: 4 pont


Mi kell ahhoz, hogy valaki életben maradjon egy hazugsággal teli űrhajó fedélzetén?
A tizenéves  Amy lefagyasztott utas az Isten áldása nevű űrhajó,  fedélzetén, hogy évszázados út után eljuthasson egy távoli csillag bolygójára. A fiatal lánynak mindenről le kellett mondania. Hátrahagyta a fiúját, a barátait – és az egész Földet –, hogy a szüleivel együtt az Űrbárka program résztvevője lehessen. Azzal a szilárd meggyőződéssel merültek el a fagyasztómedence dermesztő folyadékában, hogy három évszázad múlva egy új bolygón, a Centauri-Földön ébresztik fel a családot. De ötven évvel az Isten áldása célba érése előtt, a 42-es fagyasztókamrát valaki titokzatos módon lekapcsolta, és Amy kis híján meghalt, amikor erőszakosan kirángatták fagyott álmai közül. Ötven év magány vár rá.
Ráadásul valaki meg akarta gyilkolni.
Amy egy érzelemmentes, zárt világban találta magát. Az Isten áldása 2312 utasa vakon hallgat zsarnoki és félelmetes vezetőjük, Ősfő szavára. A könyörtelen kiskirály lázadó utódját, Korost viszont valósággal lenyűgözi Amy. Az ifjú arra is szeretne rájönni, hogy alkalmas-e az űrhajó vezetésére.
A lány nagyon szeretne megbízni Korosban. De hogy a csudában bízhatná a sorsát egy olyan fiúra, aki még sosem járt a hajó hideg, fém falain kívül?

A kétségbeesett lány csak abban lehet biztos, hogy barátjával együtt halálos versenyfutás előtt állnak.  Ki kell deríteniük az  Isten áldása rejtett titkait, mielőtt újra lecsapna rá a gyilkos, aki egyszer már megpróbálta megölni.


                                  -24 % kedvezménnyel

A 'Túl a végtelenen' fülszövege - sajnos - mindent elmond, amit tudni kell a történetről, ha nem akarunk lelőni MINDEN poént. Igazából talán egy kicsit túl spoileres is az én ízlésemnek, no de mindegy, valamivel meg kell fogni a potenciális olvasót, ha nem lenne elég a szerencsétlenül összerakott, de mégis szemeket vonzó borító. 

Ez a könyv egy sci-fi romance, ahogy én szeretem hívni. Egyaránt van benne (bár nem elég) a Sci-fi és a Romantika elemeiből is.  Az előbbiből a két legfontosabb... a.) távoli jövőben játszódik. b.) egy űrhajón. Szuperül hangzik, nem? Naná! Egy a baj, hogy bár nem rossz munkát végzett, Revis nem hozta ki belőle a maxiumot. Egyelőre. Valójában a sci-fi egyik alfajának elemei is fellelhetők benne, mégpedig a dísztópiáé. Na de kezdjük az elején. 

A könyv fejezetenkénti váltott nézőpontos, múlt időben és E/1-ben íródott.  Az első fejezetben egyik főszereplőnk, a tizenhét éves Amy kalauzol minket a múltban. Az ő szemén keresztül láthatjuk, hogy hibernálják az expedíció résztvevőit, köztük Amy-t is. Amy karaktere ekkor még kicsit sem volt jobb, mint a leidegesítőbb, legnyafogósabb női főszereplők. Mondhatjuk, hogy reális képet festett az írónő, ami ezt a korosztályt illeti, bár ez nem győzött meg arról, hogy kedvelni fogom a későbbiekben. Aztán egyszer csak ugrunk cirka 230 évet és jött a szintén tinédzser Koros, az ellenkező nem bajnoka és szöges ellentéte volt Amy karakterének. Rettentően kíváncsi, impulzív és örökmozgó. Az ő szemén keresztül tárult elénk az Isten Áldása és szép lassan annak kialakítása, működése. Azonnal tudtam, hogy amíg ő kalauzol élvezni fogom. Aztán BAMM. Revis közbeékelte Amy gondolatait valami olyan frenetikus módon (spoiler: Amy többszáz évet tölt hibernált állapotban, miközben tudatánál van), hogy akár a könyv maradék 300 oldalában is tudtam volna ezt a felállást olvasni. Számomra ez a rész volt a szárnyalás a könyvben. Ám eközben Koros kezdte elveszteni kezdeti varázsát, és kezdtem unni a sztorit, úgyhogy az írónő ismét csavart egyet, és behozta Amy-t, most már testben is nem csak lélekben. Jót tett neki a jégpakolás, már a karakterének, mert kezdeti viselkedéséhez képest sokkal talpraesettebb, keményebb, magabiztosabb főszereplő lett, és úgy érzem visszahozta Korost is a szakadék széléről, ő is egyre jobban feléledt kábulatából.




A történet helyenként kissé lapos, ellentmondásos, logikátlan, de kétségkívül érdekes. Mindig is szerettem, amikor a karakterek veszik észre a történetükben lévő logikátlanságokat. Kár, hogy nem püfölik addig az írót, amíg rá nem jön, hogy ez baromira rossz ötlet így kimutatni az önkritikát. Na de, még a legjobb történetben is vannak bakik, a kérdés csak az, hogy kompenzálja-e őket valami. A 'Túl a végtelenen'-ben szerencsére igen. Mindezek hibák ellenére valahogy mégis sikerült az írónőnek egy olyan történetet kitalálnia, ami nem csak, hogy olvasatja magát, de folyamatosan kétségek közt tartja az olvasót, ennek hála pedig ő maga is épp olyan lelkesedéssel és kétségbeesetten próbál rájönni a látszólag tökéletes élet titkaira és hibáira. Néha talán kissé kiszámítható, de Revis különleges képessége, hogy azokban is elültesse a kétely magvait, akik 150%-ig biztosak a teóriájukban, így bár lehet, hogy a végén valóban igazuk lesz, de mégsem érzik túl egyszerűnek a megfejtéshez vezető utat. Persze azért nem volt hiány a meglepő fordulatokban, akadt belőlük jó pár a könyv végére, főleg a legvégére. Az utolsó fordulattal nőtt Revis a szememben, bár jóval több komplikációt vártam utána, mint kaptunk, és ezért kissé haragszok is, de megtette azt, ami nagyon ritka, és a karakterfejlődést a csillagokig emelte. 

Bár több sci-fi elemet vártam, mint a tini NCIS-t, amit kaptam, igazán élveztem Amyék kalandját. Igen, többet is ki lehetett volna belőle hozni, de mivel egy trilógia ELSŐ kötetéről van szó, bolond lennék leírni a sorozatot. Fogalmam sincs, mi jöhet még a következő részben, de biztosan folytatni fogom. Annak pedig, aki nem tudta eldönteni, hogy elolvassa-e vagy sem.... a válaszom egy határozott talán IGEN!



Szeretnél te is részese lenni az űrutazásnak? - Itt a remek alkalom, hogy nyerhess egy példányt Beth Revis – Túl a végtelenen című könyvéből!

Mit kell ehhez tenned? Semmi mást, mint lájkolni a Könyvmolyképző és a Blogturné Facebook adatlapját, és utána mindennap az adott szókeresőben elrejtett szereplőt, esetleg helyiség nevet megtalálni.

(A kiadó csak Magyarország területére postáz!)

isten aldasa.jpg





A blogturné menetrendje

Április 10 - Media Addict
Április 12 - Always Love a Wild Book
Április 15 - Insane Life
Április 17 - MFKata gondolatai
Április 19 - Kelly Lupi olvas
Április 21 - Deszy Könyvajánlója
Április 24 - Függővég


Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése