Kritika - Darynda Jones: Second Grave on the Left (Második Sírhant)

“I’m Charlotte Davidson: private investigator, police consultant, all -around badass. Or I could’ve been a badass, had I stuck with those lessons in mixed martial arts. I was only in that class to learn how to kill people with paper.”

Eredeti Cím: Second Grave on the Left
Magyar Cím: Második Sírhant
Sorozat: Charley Davidson #2
Kiadó: St. Marin's Press
Hazai kiadó: Athenaeum
Megjelenés: 2011.06.16.
Hazai megjelenés: 2014.03.20.
Hossz: 307 oldal
Magyar változatot fordította: Varga Krisztina
Besorolás: Urban Fantasy
Értékelés: 3,5 pont

Charley Davidson, a halál szexi angyala visszatér, hogy újabb fergeteges kalandjaival és sziporkázó poénjaival mindenkit levegyen a lábáról! Vajon sikerül megfejtenie a titokzatos körülmények között eltűnt Mimi rejtélyét? Beteljesedik forró szerelme a Sátán szívdöglesztő fiával? Na és mi történik a mennyország kapuját ostromló démonokkal? A tavalyi év legszellemesebb paranormális románcának második részét a humor és az érzékiség szerelmesei egyaránt imádni fogják! 

„Sziporkázóan humoros és forró” (Kresley Cole)


Rájöttem mi lesz a bajom nekem ezzel a sorozattal…
KEVÉS a paranormális/fantasy elem. Ha nem tartalmazna nyomokban Reyest, meg ezt a portál-kulcs,pokol-menny melodrámát, itt válnának el útjaink. Ez a sok nyomozás nem is érdekelhetne ennél kevésbé. Teljesen hidegen hagy, hogy kit rabolnak el, ölnek meg és ki és miért, pláne, ha valami random amigo. Egyszerűen nem tudok úgy kötődni szegény áldozatokhoz, hogy érdekeljen a sorsuk, ha nem is ismerem őket. Az első rész egy fokkal jobb volt,mert ott jelen voltak a kliensek, még ha szellem alakban is, és sikerült megkedvelnem őket, de itt Cookie barátnőjét keresik, akit elnyelt a föld. (who cares?!). Jó,jó, van egy két jó fordulat pár karakter kilétét, motivációját illetően, de mire az bejön, már nem nagyon tudom értékelni..

Ok, ezt még talán letudnám nyelni, szerettem én a Veronica Marsot is (bár nem olvasni), egy a bökkenő:
Charley NEM Veronica. bár a nagy szája, hozzáállása és néha, NÉHA a humora megvan hozzá, de az esze abszolút nincs. Az egyik karakter megemlíti, hogy ő sosem bérelné fel Charley-t, ha az élete múlna rajta.. hát én sem. Mikor először láttam miről szól a sorozat, nagyon húzott magához ez a grim reaper dolog. És valljuk be, szerintem mindenkit ez fogott meg. A baj csak az, hogy abszolút nincs kihasználva. Még mindig nehezemre esik elfogadni azt, hogy itt a "kaszás" azaz a grim reaper nem szó szerint értendő. Inkább egy portál a mennyországban, az a bizonyos fény az alagút végén és nem egy csuklyás mumus...sajnos. Lehet, hogy Charley egy überszupererős sarkcsillag, de néha az esze, mint a tyúké, szerencsétlenebb, mint Twilight Bella, FFS! Elismerés Reyesnek, hogy ilyen kitartó őrangyala a csajnak és még megvan az összes hajszála (vagy csak gyorsan regenerálódik…?). Szóval igen, megint a Reyes szál tartott vissza attól, hogy félbehagyjam.

Plusz pont, hogy itt már kevésbé voltak erőltetettek a poénok, többet megtudunk a nagy képről, azaz Reyesről (ergo, ezúttal beszélgetnek is a főszereplők!!), a démonok céljáról meg magáról a halál angyaláról is. Kezdek megkedvelni néhány mellékszereplőt is, de ha ez a random gyilkos elmék forgatókönyv nem tűnik el, lehet, hogy hamar búcsút mondunk egymásnak… (na jó azért minimum végigpörgetem ezek után….)

A legjobban összefoglalni a sorozatot eddig talán úgy lehetne, hogy a "Charley Davidson" próbálja betölteni azt az űrt, amit Hamilton Anita Blake sorozatának kezdőkötetei hagytak maguk után, de egyelőre úgy tűnik, hogy csúfosan elvérzik. Ahol Hamilton annak idején tarolt - világfelépítés, karakterek kidolgozottsága, ütős humor és a fantasy elemek tökéletes egyensúlyban a krimi elemekkel -, ott Jones sorozata küszködik az olvasó figyelméért. Szomorú, mert az alapötlet egyedi és elég érdekes lenne...

A sorozat első része már itthon is kapható "Első sírhant" címmel, illetve a második részre sem kell sokat várni, hiszen a "Második sírhant" március 20-án kerül a hazai boltokba.











Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése