Best of ~ 2015 Könyvekben


Ez az év is elmúlt, ezért jó szokásomhoz híven visszatekintek a legemlékezetesebb könyvekre, melyeket idén olvastam.

Sajnos idén csak 41 új könyvet (mármint, ami nem újraolvasós) sikerült kiolvasnom, ami 9-el kevesebb, mint tavaly és a goodreads kihívásomat sem sikerült teljesítenem. DE! Legalább elmondhatom, hogy ebből a 40 könyvből a legtöbb beváltotta a reményeimet/kellemes csalódás volt. Persze azért akadtak olyanok is, amik borzalmasan nagy csalódást okoztak.

LEGJOBB IDEI KÖNYV

Külföldi megjelenés:


Dead of Winter
(Az Arkánum Krónikák #3)
Kresley Cole

Egy rahedli érzelmet kiváltott belőlem ez a könyv. Megint jó fordulatos volt az elejétől a végéig. Cole azért tud szívszélütést okozni rendesen, már benne sem bízok, ahogy Kenyonban és Moningban sem. Sok kajlis! Megint tele vagyok teóriákkal és kétségekkel. Bár egy teóriát kilőttünk jött helyette 3 másik! Igazából az egész könyv egy nagy mentőakció volt, hol az egyik, hol egy másik karakter esett csapdába, főellenségként pedig a Szeretőket ismerhettük meg. Cole megint nem kímélt minket, bőven voltak gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott jelenetek.


Könyvek, amiket még ide sorolhatnék:
- Ilona Andrews: Magic Shifts
- Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses


Hazai megjelenés:

World After – Túlélők világa
(Angelfall #2)
Susan Ee

Azt, hogy Susan Ee egy tökéletes második részt alkotott, és erről egy percig sem vélekedtem másként. A regény kalandos, akció dús, izgalmas, lebilincselő, tragikus, helyenként mégis komikus, és szerintem durvább, mint az előző rész, pedig az sem volt pite. Imádom, hogy Susan mert ilyet írni, és imádom, hogy merték így kiadni. Horrorisztikus elemei ellenére, ez egy gyönyörű történet a családról, az önzetlenségről, a bátorságról és az összetartás fontosságáról.  A World After- Túlélők egy már ismerős világgal, ismerős hősökkel és ellenségekkel, de vadonatúj kalandokkal és izgalmakkal, új szövetségesekkel, utánozhatatlan poénokkal, és briliáns fordulatokkal nyűgözi le a rajongókat. Az egyetlen hibája, hogy van vége!


Könyvek, amiket még ide sorolhatnék:

LEGJOBB SZÁMOMRA-ÚJ-KÖNYV

Grave Memory
(Alex Craft #3)
Kalayna Price

A sorozatot ajánlom az Anita Blake (korábbi kötetek) rajongóinak, illetve, akiknek tetszett a Charley Davidson (azoknak is, akiknek az alap ötlet tetszett, de ki nem állhatják Charley-t.) sorozat. Mindkét sorozattal sok a hasonlóság, de közben mégis sikerül megtartania egyediségét, ami főleg a világ felépítésben mutatkozik meg. Az Urban Fantasy rajongók biztosan szeretni fogják. Bár jóval kevesebb benne a poén, mint a fenn említett két sorozatban, akcióból, mágiából és fura lényekből egyáltalán nincs hiány. Ha idén sem jön ki következő rész átmegyek Godzillába!

LEGJOBB DEBÜTÁLÓ SOROZAT


Az ACoTaR kiváló kezdése egy új sorozatnak, és önálló könyvként is kiemelkedő lenne a műfajában, nyugodtan mondhatjuk, hogy még csupán csak a jéghegy csúcsát súroltuk. Egyszerre kedvez a romantika, a kaland, az akció és a fantasy rajongóknak. Őrült izgalommal és türelmetlenül várom a következő részt. TEAM RHYS!!



LEGJOBB NŐI KARAKTER (idén is...)

Kate Daniels

Nem véletlenül „Kate Daniels” a sorozat címe. Imádom, hogy Kate és Curran ütős páros, imádom a közös jeleneteiket, és imádom, hogy ha Curran nincs a képben hiányzik, de közben nem tűnik fel a hiánya. Világos, mint a vakablak, nem, hogy mit akarok mondani? A lényeg, hogy a történet és Kate is kiválóan megállja a helyét az alfa eyecandy nélkül is. Ezt szeretem én ebben a párosban. Mindkettő badass, ha Kate bajba kerül Curran megmenti, de a nap végén mégiscsak a girlpower tarol. Kate tökös, vicces, lojális, erős, és közben egy nagyon is reális karakter. Nincs túlidealizálva, nem tökéletes, ám aki szereti, az mindent szeret benne.

LEGJOBB FÉRFI KARAKTER

Rhys

A rejtélyes, sötét, rendkívül veszélyes és erőteljes seggfej, de bűnösen szexi Fae a.k.a. Rhysand és reménytelenül elvesztem. Azt hiszem nem kell magyaráznom miért. Valószínűleg sokan nem fogjátok szeretni őt, de még Sarah is bevallotta, hogy imádja. Mert Rhys nem fekete vagy fehér, inkább egy szürke karakter (és itt most nem szürke, mint unalmasra gondolok). Egy rossz jófiú. Rettentően komplex karakter, akinek megvan a maga terve és motivációja, de egy kulcsfontosságú szereplő a sorozatban. Csakúgy mint Lucien, ő is remek humorforrás. Egy szóban összefoglalva: TÖKÉLETES! (Most mi van? Mondtam, hogy reménytelen vagyok...) Alig várom, hogy a második részben jobban megismerhessük és láthassuk az udvarát (Éj). Bár imádom Feyre és Tamlin párosát, mégis a FeRhys ship kapitánya vagyok.

LEGJOBB ANTIHŐS

Jada
Burned
(Tündérkrónikák #7)
Karen Marie Moning

Bár a nap végén Jada a jó oldalon áll, azért inkább antihősként van ebben a könyvben beállítva, több okból is. Spoilerezni nem fogok, legyen elég annyi, hogy ő és Mac nem lesznek legjobb barinők. :) Imádtam a karakterét, még akkor is ha vele elvesztettünk egy másikat, akiért vérzik is a szívem. Rideg, kalkulált, teljesen badass, méltó ellenfele lehetne a kilenceknek, de közben meg-meg villan a másik énje is, szerencsére. Jó főellenség lenne belőle, de jobb ha a jó oldalon áll, vagy valahol a kettő közt. Nagyon kíváncsi vagyok mit alkot a következő részben és hogy alakul majd végül a sorsa.  

LEGJOBB MELLÉKSZEREPLŐ

Manon
A tűz örököse
(Üvegtrón #3)
Sarah J. Maas

Manon Blackbeak az egyik legerősebb vasfogú boszorkány. Ő a vezetője a Tizenhármaknak, egy wyverneken (az előző részben említett sárkányszerű lények) lovagló boszorkányokból álló légiónak, mely jelenleg a király mondhatni légierője. Manon gyakran kegyetlen és kíméletlen, ravasz és találékony és briliáns karakter. Vagány, tökös, erős, tökéletes fő gonosz alapanyag lenne első ránézésre. Nem lenne ellenemre egy spin-off sorozat az ő főszereplésével. 

LEGJOBB TERMÉSZETFELETTI FAJ

Arkánumok
Az Arkánum Krónikák
Kresley Cole

Ismét csak egy kategória, ahol nem sikerült idén semminek überelnie a tavalyi győztest, és van egy olyan érzésem, hogy egyhamar nem is fogok találni jobbat. Érdekesség, hogy pont most leltem rá egy felnőtt Urban Fantasy sorozatra (Immortal Vegas), ahol szintén életre kelnek a Tarot kártyák, de Cole háttértörténete érdekesebb és egyedibb. Ugyanis oly módon szőtte bele a tarot kártyákat és azok misztikumát a sorozatba, ahogy valószínűleg azt még sosem tették. Valami újat, valami egyedit alkotott. Persze nem teljesen, hiszen rengeteg helyről szerzett inspirációkat (khm Méregcsók), amiket aztán így-úgy alakítgatva és csavarva be is épített a történetbe, de ettől csak még jobb lett az elkészült mű. A Tarot kártyák és a szereplők közti kapcsolat, illetve a képességeik a legérdekesebb része a sorozatnak.

LEGJOBB KÖNYVES VILÁG

Sirantha Jax sorozat
Ann Aguirre

Ann Aguirre neve sokaknak ismerősen csenghet, hiszen ő a szerzője a Razorland trilógiának is. Azt azonban kevesen tudják, hogy Ann nevéhez egy remek űropera is, melyben a sci-fi, az urban fantasy, a horror egy kis romantikával keveredik. Rengeteg akció, űrhajók, földönkívüli lények, politika, kaland,és főként eszeveszett fordulatok jellemzik. Annak is bátra ajánlom, aki még nem olvasott sci-fit, ez a sorozat egy tökéletes idegenvezető a műfaj bugyraiba. 

LEGJOBB AKCIÓ JELENET

Magic Shifts 
(Kate Daniels #8.)
Ilona Andrews

Oh shit. Na ebből van egy pár, úgyhogy erősen kellett gondolkoznom, hogy melyik volt a legütősebb, legemlékezetesebb. Azt kell mondjam, hogy a Kate Daniels akciójelenetei jelen pillanatban verhetetlenek. Olyan dinamika, izgalom, adrenalin árad belőlük, hogy úgy érzem én is az életemért harcolok. Ebben a részben pedig felettébb érdekes ellenségekkel kellett megküzdenie Kate-nek. 

LEGJOBB ROMANTIKUS PÁROS

Evie & Aric (Halál)
Dead of Winter
(Az Arkánum Krónikák #3)
Kresley Cole

Na itt azért félre kellett tennem a shipjeimet, mert legtöbbjükre nem mondhatjuk hivatalosan, hogy romantikus páros. Szóval a maradék (nem volt sok) közül rájöttem, hogy sehogy sem tudom kikerülni, hogy olyan könyvet válasszak, ami már volt. Ez már esküszöm nem emberi, amit Cole művel velünk. Bár a szívem jobban húz az egyik sarokba, mégis úgy érzem, hogy nincs jó döntés Evie számára a két srác közt, és nekünk sem tenne jót a történet szempontjából egyik sem. Halál/Aric. abszolút senki nem kételkedhet abban, hogy ő is a jófiúk közé tartozik és hogy feltétel nélkül szereti Eviet. Ő is tanult a hibáiból. Onnantól, hogy ő megjelent, patakokban folytak a könnyeim, hol a röhögéstől, hol a meghatódottságtól. A szerelmük szó szerint LEGENDÁS.

LEGJOBB SZERZŐ

Ilona & Gordon Andews

Ez az a páros ami egyszer sem okozott csalódást mióta a rajongójuk lettem, sőt, már nem tudom mivel tudnák felülmúlni magukat, de biztos vagyok benne, hogy valamit kitalálnak. A humor, az akció, a dráma, a fordulatok, a romantika, egyszerűen minden tökéletesen a helyén volt mindkét könyvükben. Ha bárki tud hasonló írókat ajánlani, ne habozzon, mert az a maradék ép eszem is elszáll, mire ismét olvashatok Ilonáéktól.


Bónusz:
- Kresley Cole
- Sarah J. Maas
- Susan Ee

LEGJOBB BORÍTÓ

Rájöttem mivel tehetném ezt könnyebbé magamnak. Úgy döntöttem idén csak az olvasott könyveim borítóiból választok, így kissé egyszerűbb lesz odaadni ezt a címet. Három borító között vacilláltam, de végül az nyert, amelyikben több az "élet". 

Rengeteg easter-egg van rajta a sorozatból, és hirtelen Gambit jutott róla eszembe, úgyhogy azonnal megnyerte a versenyt. :D 

Bónusz:










LEGNAGYOBB CSALÓDÁS

Burned
(Tündérkrónikák #7)
Karen Marie Moning

A problémám ott kezdődik, hogy Mac igazából csak egy néző, mint mi is. Annyira nem csinál semmit, nincs valós szerepe, hogy nem is értem mi a fészkes fenének kellett visszatérnünk hozzá. El van a saját kis problémáival, miközben körülötte folyik a nagyobb akció, ő áll egyhelyben és a szerelmi életén morfondírozik. Már amikor nem épp, azon, hogy ki milyen szexi, meghogy ő mennyire ki van éhezve. Ezért a valódi háttérben történő cselekményekből, a valódi izgalmakból mi sem látunk semmit, mert hiába szól jó helyre a jegyünk, beült elénk egy léghajó fejű Mac, aki ugyangy a sötétben tapogatózik, mint a sorozat elején. Én legalábbis csalódtam és mérges is vagyok. Egyrészt azért, mert nem Dani a főszereplő és ettől egyből egy 10-es „vicces-skálán” 5 fokkal lejjebb kerül. Én bizony hiányoltam azt a Danit, aki az Icedben kalauzolt minket, és sajnálom nagyon, hogy végül így döntött Moning. Tudtam, hogy nehéz lesz visszazökken Mac idegenvezető stílusához, és borzalmasan fog hiányozni Dani, de azt nem sejtettem, hogy ennyire. A fordulatok miatt, és a nem Machez kötődő szálak miatt élveztem, de szerintem sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle még ezekkel a változtatásokkal is. Szóval az eredeti TK sorozat részei között egy gyenge lábakon álló 4-es csillagot kapna.

Könyvek, amiket még ide sorolhatnék:
- Darynda Jones - Eighth Grave After Dark
- Oliver Bowden - Egység 
- Sherrilyn Kenyon - Born of Defiance
- Sherrilyn Kenyon - Dragonbane

LEGROSSZABB FŐSZEREPLŐ


Csakhogy ne mindig Charley Davidson kerüljön ide (bár idén duplán idegesítő volt, de sikerült találnom nála rosszabbat). Szó se róla, Élise erős egyéniség, tüzes, ám sokkal önzőbb, nagyképűbb, meggondolatlanabb és kegyetlenebb lett, amolyan 'palacsintasütővel csapkodnád meg' fajta szereplő. Mondjuk benne lehet a pakliban, hogy a játékban jobban csíptem. 

LEGROSSZABB BORÍTÓ

A séma ugyanaz itt is, mint a legjobbnál. Láttam jó pár szörnyű, de már komikus borítót, főként az extrém erotika műfajának keretein belül (ez a tumblr oldal ezeket gyűjti össze), de nem olvastam még egyiket sem. Ugyanakkor idén a szokásosnál több z kategóriás könyvet olvastam, amikor máshoz nem volt kedvem, és ott is akadnak hasonló gyöngyszemek, mint például ez is. A könyv maga nem volt ennyire rossz, de jónak sem mondanám nyugodt lelkiismerettel.



Legjobban várt 2016-os megjelenések:

  • Ilona Andrews: Magic Binds (Kate Daniels, #9)
  • Karen Marie Moning: Feverborn (Fever, #8)
  • Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury (A Court of Thorns and Roses, #2)
  • Sherrilyn Kenyon: Invision (Chronicles of Nick, #7)
  • Kalayna Price: Grave Visions (Alex Craft, #4)
  • Nalini Singh: Guild Hunter #9
  • Darynda Jones: The Dirt on Ninth Grave (Charley Davidson, #9)
  • Sherrilyn Kenyon: Born of Legend (The League, #11)
  • Sherrilyn Kenyon: Dragonmark (Dark-Hunter, #26)
  • Sarah J. Maas: Throne of Glass #5
  • Jus Accardo: Truth (Denazen, #4)


Köszönjük szépen annak az öt embernek, akik olvasnak minket (akik pedig nem azok szégyelljék magukat!), tartsák meg jó szokásukat a következő évben is! B.U.É.K.



Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett:)
    Rhysandon még megverekszünk:))). És állati az a Manon kép!
    Benne vagyok a fenti ötben?:))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Veled és Gabival osztozom, tudod jól :)))

      Nem tudom, benne vagy? :D

      Törlés
  2. Óhh Rhys!!! azon a hajón és is masszívan ott vagyok!!! ;)

    VálaszTörlés