Hardcore Henry Kritika

Hardcore Henry


Nem vártam túl sokat ettől a filmtől, hisz már az előzetesből is kiderül, hogy látványfilm. Történet, mint olyan jóformán nincs is, de erre rátérek egy kicsit később. Akkor tehát ez egy szar film? Nem, nem az, sőt az egyik legizgalmasabb film hosszú idő óta... kivéve az éneklős részt.

Gondolom mindenkinek feltűnt már az előzetesből, hogy valami furcsa ebben a filmben, hisz mindent a főhős szemszögéből tapasztalunk meg. Egy FPS játékra emlékeztet, azaz az egész történetét belső nézőpontból látjuk és mint kiderült számomra a vetítés alatt, ezen kívül még sok elemet kölcsönzött a videojátékok világából.



A történet szerint Henry - és a néző - egy nap egy laborban ébred, és nincs emléke arról hogyan került oda, vagy, hogy ő maga kicsoda. Hamar kiderül, hogy épp a halálból hozta vissza a felesége, aki szerint minden rendben lesz, az emlékei vissza fognak térni. Épphogy szegény Henry (és mi is) kezdene beletörődni és lenyugodni, megjelennek az ügyeletes gonosztevők, és találkozhatunk is főellenségünkkel, aki őrültségét akár Jokertől is tanulhatta volna. Ha nem lenne elég, hogy mindent megtesznek azért, hogy Henry egy elhasznált céltábla sorsára jusson, ráadásként még a feleségét is elrabolják. Itt kezdődik Henry pokoli, adrenalinnal és akcióval teli versenye a túlélésért, és mentőakciója/bosszú hadjárata feleségért.

A film nem egy egyszerű akciófilm. Említettem, hogy a belső nézőpont mellett más videojáték elemekkel is találkozhatunk. Ilyen volt például a 'power-up', de voltak karakterek, akik szuperképességekkel rendelkeztek, a történet is lényegében mintha több akciójátékból lenne összevágva. A történet vezetés és a vágás is olyan volt, mintha szintekre/pályákra/nehézségi szintekre osztották volna: mész, ölsz, tovább lépsz, majd megint ölsz, és a végén eljutsz a bosshoz.


Az akció jelenetek hatalmasak, gyorsak és valahogy több izgalmat nyújtanak, mint egy átlagos kamera állásból forgatott film esetében. Nem látunk mindent csak amit a hősünk is: hirtelen golyók süvíthetnek el a fejünk mellett vagy kaphatunk egy hatalmas pofont bármilyen irányból. Vagy mikor -Henry egy híd tetején egyensúlyozik, vagy épp megcsúszik egy ugrás során reflex szerűen összerándul a nézők gyomra is, amit egy ideje nem éreztem már film nézés közben. Az jutott eszembe a pörgős akciókról, hogy, aki könnyen szédül annak nehéz dolga lesz visszatartania a rókát mivel olyan sebességgel himbálózik néha a kép össze vissza, mintha egy ventilátorra szerelték volna fel a kamerát. Dicséretet érdemelnek a speciális effektek, a sminkesek, kellékesek, nem is tudom melyik, hogy oldották meg azt a rengeteg vérengzést, aminek szemtanúja voltam: lövések becsapódása, lyukak, ömledező vér, leszakadó testrészek, olyan kés szúrások, hogy szinte te is összerándulsz a fájdalomtól. Gyenge idegzetűeknek nagyon nem ajánlanám a filmet.

Meg kell dicsérnem a térhangzást is, ugyanis ennél a filmnél hatalmasan növeli az élményt.

A sztoriban vannak érdekes fordulatok, na nem egy oscar díjas eseményszál, de köretnek megteszi. Ízig vérig pörgős film, sok párbeszéd nincs benne tekintve, hogy a félig ember, félig cyborg főhős nem tud beszélni. A humort a társa hozza, aki viszont képtelen bekussolni, ezzel ki is egyensúlyozza Henry némaságát.

Összességében: Ajánlom minden akciófilm és adrenalin függő számára. Beteg jelenetek tömkelege: repkedő testrészek, Call of Duty szerű golyózápor, brutális közelharcok. Garantálom, hogy, aki egy ilyen filmre vágyik, tuti nem fog unatkozni. Ellenben, aki a történetet keresné, az kerülje el nagy ívben. A Hardcore Henry egy új és szerintem izgalmas megvalósítás, aminek remélem lesz követője.

 
Share on Google Plus

About SouL

Lassan 30 éves geek programozó és játék őrült.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése