Blogturné ~ Darynda Jones: Charley Davidson



Az Athenaenum kiadó jóvoltából jelent meg itthon Darynda Jones nagy sikereknek örvendő Charley Davidson sorozata, melynek címszereplője nem fél a haláltól. Az Első sírhant valamint a Második sírhant már kapható a boltokban  és immár előrendelhető a sorozat harmadik kötete is, Harmadik sírhant címmel. Amíg Charley legújabb sztorijára várunk, egy héten át kalandozhattok velünk az előző két kötet világában. A sok izgalmas nyomozás mellett, ha velünk együtt nyomozol, tiéd lehet a könyv egyik példánya.


tn_205x300_139419999.jpg
Első sírhant

Fordította: Varga Krisztina

Megjelenés ideje: 2013

440 oldal



Charley Davidson nem éppen a szomszédlány. Magándetektív, bárpultos... és jól áll neki a halál.

Charley Davidson nyomozónő már 5 évesen beszélt a halottakkal. Sőt, az is megesett, hogy a halottak kértek tőle egy-egy apró szívességet, mint például igazságszolgáltatást a gyilkosaiknak. Charley azonban nagy árat fizet a képességéért, álmában ugyanis egy titokzatos idegen akarja megkaparintani magának a testét...

Szexi és fordulatos, humoros és kemény, paranormális-romantikus detektívregény, J.R. Ward, a Megsebzett szerető írónőjének ajánlásával, Kresley Cole és Sherrilyn Kenyon rajongóinak.


tn_205x300_139423667.jpgMásodik sírhant

Fordította: Varga Krisztina
Megjelenés ideje: 2014
448 oldal

Magándetektív, bárpultos... és jól áll neki a halál.

Charley Davidson, a halál szexi angyala visszatér, hogy újabb fergeteges kalandjaival és sziporkázó poénjaival mindenkit levegyen a lábáról! Vajon sikerül megfejtenie a titokzatos körülmények között eltűnt Mimi rejtélyét? Beteljesedik forró szerelme a Sátán szívdöglesztő fiával? Na és mi történik a mennyország kapuját ostromló démonokkal? A tavalyi év legszellemesebb paranormális románcának második részét a humor és az érzékiség szerelmesei egyaránt imádni fogják!

"Sziporkázóan humoros és forró" (Kresley Cole)


Harmadik sírhant

Fordította: Varga Krisztina
Megjelenés ideje: 2015

Charley Davidson végre újra itt van! A New York Times sikerlistás szerző, Darynda Jones paranormális sorozatának harmadik részében kedvenc magánnyomozónőnk, a halál bombázó angyala továbbra is lelkesen dönti magába a kávét, mert ha egy pillanatra is elbóbiskol, már látja Reyes Farrow-t, a Sátán félig ember, félig szupermodell fiát, akit megbéklyózott ugyan, ám képtelen elfelejteni...

 Na de hogyan is találhatná meg az eltűnt Teresát, birkózhatna meg egy egomán orvossal, nyugtathatná meg aggódó édesapját és vehetné fel a kesztyűt egy veszedelmes motoros bandával, ha az ördög fia mindeközben csábításra készül és bosszúra szomjazik? A regényt szeretettel ajánljuk a paranormális romantika és a földön fetrengős poénok rajongóinak figyelmébe!

ELŐRENDELÉS!



A mai állomáson egyből egy sorozat összefoglaló félét olvashattok,- természetesen spoiler mentesen, illetve arról beszélek majd, hogy miért van egy 'se vele, se nélküle' viszonyom a sorozattal, és miért ajánlom mégis az Urban Fantasy műfaj kedvelőinek.

Annak idején azt írtam a harmadik rész távlatából, hogy:

A legjobban összefoglalni a sorozatot talán úgy lehetne, hogy a „Charley Davidson” próbálja betölteni azt az űrt, amit Hamilton Anita Blake sorozatának kezdőkötetei hagytak maguk után, de néha úgy tűnik, hogy csúfosan elvérzik. Ahol Hamilton annak idején tarolt – világfelépítés, karakterek kidolgozottsága, ütős humor és a fantasy elemek tökéletes egyensúlyban a krimi elemekkel –, ott Jones sorozata küszködik az olvasó figyelméért. Szomorú, mert az alapötlet egyedi és elég érdekes lenne…

Immár a 9. részre várva, örömmel mondhatom, hogy sokat fejlődött a sorozat, és - bár számomra még mindig nem ér fel Ilonda Andrews, Sherrilyn Kenyon, Jeaniene Frost, Larissa Ione sorozataihoz (egyébként is magasra tettték a mércét), csak, hogy néhányat megjegyezzek a legjobbak közül - most már nem csak az eye-candy, ügyeletes alfa hím Reyes miatt olvasom [természetesen még mindig nagy húzó erő].

No, de kezdjük az elején. Charley Davison rendkívüli Kaszás, magánnyomozó. Írja az egyik rész fülszövege, ami engem azonnal megragadott, mint kisgyerek a milka csokit. Aztán hallottam, hogy egy igazi humorbonbon, a főszereplő szarkasztikus, vagány, nagyszájú és több sem kellett, már nyúltam is az első részhez. Aztán hamar kiderült, hogy ennek a fele sem úgy van, ahogy azt gondoltam. 

Rögtön például ott van rendkívüli Kaszás rész. Valószínűleg mindenki arra számít, hogy Charley egy fekete köppenyben flangál egy hatalmas kaszával a kezében és aratja a lelkeket. Legalábbis ez lenne a tradicionális Kaszás. Hát ettől messzebb nem is lehetne az igazság, ugyanis Charley tényleg a Grim Reaper, de ebben a mitológiában ez valójában azt jelenti, hogy ő a mennyország kapuja, a fény az alagút végén a lelkek számára. Érdekesen hangzik (de nem a jó értelemben), ugye? Hát az is, viszont a könyvek haladtával, ahogy egyre több mindent tudunk meg ebből a mitológiából, sokkal több értelmet nyer és idővel a sorozat egyik legérdekesebb elemévé növi ki magát. Sokkal több van a felszín alatt és nagyobb kaliberű entitás, mint az első blikkre tűnik. A legjobb és legnagyobb fordulatok is ezzel kapcsolatosak, így végül is sikerült a kezdeti negatív faktorból egy nagy pozitívat varázsolni belőle, csak kár, hogy ez az átalakulás sokáig (kb. 4 rész) tart.

A másik, talán a legnagyobb fejfájást számomra maga Charley okozza.  Szarkasztikus, vagány, nagyszájú? Igen, de gyakran túlzásba viszi a viccelődést, és már-már erőltetett ritka rossz poénok melegágyává válik a könyv. Ez főleg az első pár részre igaz, később nagyjából sikerül az írónőnek belőni a megfelelő mennyiséget (vagy csak én szoktam hozzá...). Persze ez még mindig magán vélemény, ezért könnyen előfordulhat, sőt elő is fordul, hogy rengetegen könnyesre röhögik magukat, míg én könnyesre sírom magam. Az viszont kétségtelen, és senki sem cáfolhatja, hogy Charley a mellékszereplők nélkül már rég 6 méterrel a föld alatt lenne (vagyis inkább felcsapna Sarkcsillagnak, de ez már spoiler). Magánnyomozó foglalkozásának köszönhetően, és annak, hogy a legtöbb kliense testetlen, kizárt, hogy ne kerüljön hősnőnk valami nagy kakiba, ám általában ez leginkább a rendkívüli intelligenciájának mellékhatása. Az egyik karakter megemlíti, hogy ő sosem bérelné fel Charley-t, ha az élete múlna rajta... hát én sem. Lehet, hogy Charley egy überszupererős sarkcsillag, de néha az esze, mint a tyúké, szerencsétlenebb, mint Twilight Bella. Elismerés Reyesnek, hogy ilyen kitartó őrangyala a csajnak és még megvan az összes hajszála (vagy csak gyorsan regenerálódik…?). Charley ennek ellenére lényegében bármire képes, ah egyszer megtanulja használni az erejét, és megtudja ki is Ő valójában.

Az utolsó negatívum számomra, hogy kezdetben túl keveset foglalkozik a főszállal, a szellemeket leszámítva, és a nyomokban démonokat tartalmazó aktuális történetszál kivételével alig van benne fantasy/paranormális szál. A lapokat megtölti a folytonos nyomozás, és engem személy szerint teljesen hidegen hagy, hogy kit rabolnak el, ölnek meg és ki és miért, pláne, ha valami random amigo. Egyszerűen nem tudok úgy kötődni szegény áldozatokhoz, hogy érdekeljen a sorsuk, ha nem is ismerem őket, főleg minden részben akad ilyen. Sovány vigasz, de legalább előbb-utóbb valami akció félét szolgáltatnak. Idő közben és főként később azért szerencsére megérkezik a lényeg is, rengeteg fordulattal és újabb kirakós darabkákkal.

Itt az ideje, hogy a legnagyobb pozitívumokat is kivesézzük. 

Említettem már fentebb a fő történetszálat, amiről sok mindent nem árulhatok el, hiszen ez az egyik WOW momentum. A lényeg, hogy létezik Menny és Pokol, és Lucifer még mindig meg akarja formálni kis világunkat, amihez a kulcs Reyes és Charley. Ám egyben ők az emberiség egyetlen esélye is. Darynda rendkívül ügyes a szálak kuszálásában és a különböző karakterek valódi énjének elrejtésében, és képes elérni, hogy néha még azokban se bízzunk, akikről szinte biztosan tudjuk, hogy a jófiúk táborát erősítik. Ne feledjétek, hogy ez egy rendkívül leegyszerűsített összefoglalója a sztorinak, innentől bíznotok kell a szavamban, amikor azt mondom, hogy ennél jócskán kuszább és jóval érdekesebb.

Ha már ennyit emlegettem Reyest, beszéljünk egy kicsit róla is és a szerelmi szálról. Reyes az emberi testbe született Sátán fia, akit azért teremtettek és küldtek a Földre, hogy kinyissa a Pokol kapuit amin át Lucifer felhozhatja hadseregét, majd később Charley-n keresztül bejusson a Mennybe. Reyes azonban úgy tűnik, annak ellenére, hogy a Pokolban ő volt Lucifer jobb keze, és seregének vezére, beleszeretett a lénybe, aki szó szerint fényt hozott létezésébe (igen, ez Charley), és mindent megtesz, hogy megvédje őt, ellenszegülve ezzel teremtőjének. Például egyik kedvenc időtöltése, hogy hatalmas kaszájával operálja ki bárki gerincét, aki csak rosszul néz Charleyra. Reyes rendelkezik egy halandó testtel, de képes kilépni belőle, és átlépni egy másik dimenzió síkra, ahol általában ő inkább hasonlít a Nagy Kaszásra, mint Charley. Emellett Reyes természetes természetfelettien szexi, veszélyes, halálos, meggyötört, hősies, makacs, vicces, ja és főzni is szeret. Hát nem tökéletes? DEHOGYNEM! Ha kicsit is hasonlít az ízlésünk, te is szeretni fogod!



Reyesen és Charleyn kívül még egy rakás mellékszereplő van, akik mind említésre méltóak. Vannak akik már az elejétől segítik hőseinket (vagy épp jobban megkeserítik életüket), de szinte minden részben csatlakozik valaki érdemleges a szereplőgárdához. A humort ők is rendkívül jól szolgáltatják, de igazi erejük abban rejlik, hogy előbb utóbb olyanok lesznek, mint az olasz maffia vagy a Halálos iramban szereplői. Egy nagy, elcseszett CSALÁD. Mert mind tudjuk, hogy "Nekem nincsenek barátaim, nekem családom van!"

Nos, akkor szedjük össze mit tudunk eddig, avagy...:

5+1 ok, amiért ajánlom a sorozatot, minden hibája ellenére
(és esetleges, egyénenként változó mellékhatásaik)

1.) Humorbonbon (túladagolás veszély!)

2.) Tiltott szerelem (Szívbetegek, magas vérnyomásúak számára Reyes Farrow életveszélyes lehet. Kérjük olvasás során többször enyhítsék a tüneteket egy jó hideg zuhannyal)

3.) Mitológia (Lassú, mérsékelt adagolása a türelmetlen személyek nyugalmi állapotának megzavarását okozhatja!)

4.) Fő történetszál ('Lassú víz partot mos' effektus. A következő mellékhatásokkal járhat: fejfájás, erős dühroham, zavartság, ájulás, szemtágulás.)

5.) Izgalomfaktor (CSI, Columbo és egyéb nyomozós médiák kedvelőinek fokozottan ajánlott.)

5+1.) Szereplőgárda (A szereplők könyvről könyvre nőnek fel  a feladathoz és érik el kellő hatásukat - Charley kivételével -, ezért ne lepődjenek meg, ha az első pár adagnál nem érzik a hatást. Tartsanak ki továbbra is a Charley Davison készítmény mellett!)



Charley képessége a halottak szellemeinek észlelésén alapul, és a sorozatban nagy szerepet kap a Nagy Kaszás is. Nektek a mostani játékban a feladatotok a különböző vallások és hiedelemvilághoz tartozó halálos végzet, halálistenek, esetleg halál démonok beazonosítása. Minden állomáson találtok egy kis utalást az adott “halálról” és ha van róla jellegzetes ábrázolás, akkor azt is megtaláljátok.

(Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.)

A Halál megtestesítője az ókori hellének vallásában. Az Éj istennőjének apa nélkül fogant fia és az Álom istenének ikertestvére. Fekete palástjával, fagyos fekete szárnyaival és komor ábrázatával mindenkit megrémisztett. A meghatározott időben megjelent a halandók házában, hajukból egy fürtöt vágott ki kardjával, megragadta lelküket és átadta Hermésznek, aki az Alvilágba kísérte őket. Állandó jelzője: Riasztóhangú.


További állomások:

07.23 Függővég ~ sorozat értékelés, 5+1 ok, amiért ajánljuk
07.24 CBooks
07.25 Insane Life  ~ hasonló könyvek
07.26 Könyvszeretet
07.27 Könyvszeretet
07.28 Függővég
07.29 Insane Life  ~ hasonló könyvek
07.30 CBooks



Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése