Blogturné ~ Oliver Bowden: Assassin's Creed: Egység



A Blogturné Klub néhány tagja idén is kockáztatta az életét, és beépült az Orgyilkosok és a Templomosok közé. Ezúttal az 1789-es Párizsba látogattunk, ahol épp elkezdődött a Francia Forradalom. Négy állomáson át fogjuk nektek elmesélni két bosszszomjas főhősünk, Arno és Élise drámai és kalandokkal teli történetét.

Kiadó: Fumax
Sorozat: Assassin's Creed
Megjelenés: 2015.
Műfaj: történelmi kalandregény
Fordította: Bayer Antal
Értékelés: 4 pont
     
„Megvertek és elárultak, megölték az apámat. Bosszút állok – bármi áron”

1789. Párizs varázslatos városában felvirrad a Francia Forradalom hajnala .  Az utcakövek vértől vöröslenek, ahogy a  nép fellázad az elnyomó arisztokrácia ellen. De a forradalmi igazságszolgáltatásért komoly árat kell fizetnie minden embernek…

Miközben a gazdagok és a szegények közötti választóvonal minden korábbinál szélesebbre nyílik, és egy nemzet önmagát tépi szét, két fiatalember, egy férfi és egy nő, bosszút akar állni mindazért, amit elveszített.

Arno és Élise hamarosan az Orgyilkosok és a Templomosok évszázados küzdelme kellős közepén találja magát – egy olyan világban, amelynek halálos veszedelmei minden képzeletet felülmúlnak.

Az Ubisoft díjnyertes videójátéka alapján.



Tavaly a Fekete lobogóra (Black Flag) azt mondtam, hogy egy fantasztikus kiegészítő kötete a játéknak, miközben ügyesen vissza is adja azt az élményt, amit a játék is nyújt, ezért tökéletes gyógyír azok számára is, akik szeretnének, de valamiért nem tudnak játszani a videójátékkal. 
Az Egység (Unity) esetében viszont az utóbbi elmarad, ám ettől még egy jó kis kiegészítés a játékhoz.

Kezdjük azzal, hogy az eseményekről a szereplők naplójából tájékozódhatunk. Főként Élise oldaláról láthatjuk a dolgokat, hiszen a játékkal ellentétben ő a könyv főszereplője, Arnoból elég keveset kapunk. A játékban nem, itt viszont láthatjuk a gyerekkorukat, tinédzser éveiket ahogyan együtt nőttek fel. Akik játszottak a játékkal, biztosan találnak választ a könyvben néhány megválaszolatlan kérdésre is (például, hogy került vissza Arno a Testvériségbe).

Az író stílusa és ahogy a játékból átemel bizonyos dolgokat még mindig fenomenális, ellenben a Fekete lobogóval ellentétben az Egység kevesebb kalandot nyújt, és a főszereplő a könyv folyamán kevésbé lesz szerethetőbb. Míg Edward Kenway (Fekete lobogó) sokkal pozitívabb figurává vált a könyvben kidolgozottsága és háttértörténete miatt, addig Élise számomra sokkal inkább a negatív irányba mozdult el, és nem mondhatom, hogy jót tett a karakterével (és ha már itt tartunk az Arnoval való kapcsolatából is hiányzott az az erős és szórakoztató dinamika, ami a játékban volt) a könyv. Szó se róla, erős egyéniség, tüzes, ám sokkal önzőbb, nagyképűbb, meggondolatlanabb és kegyetlenebb lett, amolyan 'palacsintasütővel csapkodnád meg' fajta szereplő. A szerelmi szál, talán pont ezért is, sokkal hiteltelenebb, kevésbé (át)érezhető, sokkal feleslegesebbnek tűnik, mint a játékban (pedig nincs is akkora hangsúly rajta), ahol könnyed, komikus, de érezhetően erős és persze a végére tragikus. Mindezek ellenére az Oliver Bowden Egysége egyáltalán nem lett rossz része a sorozatnak, a történet számomra érdekesebb is volt, mint a régebbi kötetek, a rajongóknak természetesen továbbra is kihagyhatatlan, az újoncok pedig nyugodtan kezükbe vehetik, mert tökéletesen érthető, viszonylag könnyed olvasmány. Nem csak felnőttek, de tinédzsereknek is bátran ajánlanám. A könyv és a játék történetszála helyenként eléggé eltér egymástól, főleg a vége igen különböző, és ezúttal azt kell mondjam, hogy a játék kapott jobb lezárást. Viszont mindent összevetve, látva a játékot mégis azt kell mondjam, hogy rossz döntés volt ilyen formában megírni, és Bowden egy remek lehetőséget hagyott ki, amiből akár az eddigi legjobb AC könyv is válhatott volna. 

Természetesen aki nem tud semmit a játékról, nem játszott vele, vagy nem nézett róla videókat esélyes, hogy sokkal jobban élvezi majd, mint a másik tábor, és persze Élise karaktere is megosztó lehet.

u.i.: Nagyon remélem, hogy a Rogue-ból is lesz könyv. Főleg hogy a főszereplője, Shay itt is feltűnik. 

BTK extra - Arno


Arno Victor Dorian (1768-?) egy Francia-Osztrák orgyilkos volt a Francia Forradalom idején. Amikor nyolc éves volt apját (Charles Dorian ~ orgyilkos) megölték, így árva lett, de François de la Serre a francia Templomosok feje befogadta és a lányával, Élise-szel együtt nevelte fel. A fiú előtt azonban titokban tartotta a Templomos ügyleteit. Valamivel később a nevelő apját szintén megölték, akinek haláláért magát hibáztatta. Arnot jogtalanul a Bastille-ba zárták François meggyilkolásáért, ahol megismerkedett egy francia asszaszinnal, aki mesélt Arnonak az apjáról és az orgyilkosokról és két hónapig edzette.

Később, miután megszökött a börtönből, bűntudattól és bosszútól vezérelve 1789-ben csatlakozott a Francia Asszaszin Rendhez. Célja azt volt, hogy felfedje azt a valódi hatalmat, amely a francia forradalom mögött áll, és hogy levadássza nevelő apja gyilkosát.

Arno egy szellemes, pimasz és karizmatikus orgyilkos, de ismert volt a könyörtelen módszereiről. Sötétkék színű csuklyát, mellényt, nadrágot, valamint bőr lábszárvédőt visel magán és nem harisnyanadrágot, ami az ő korában igen elterjedt volt. Fegyvere a fantom penge, amely a rejtett penge egy továbbfejlesztett változata, Leonardo da Vinci találmánya. Képes mérgezett nyilakat kilőni, akárcsak egy íj. Ezen kívül egy francia kardot és egy többcsövű puskát visel. Határozott vezető és képzett kardforgató. Arno a semminél állt meg, hogy feltárja a forradalmat irányító erőket és a saját malmára hajtsa azt.


Minden állomáson találtok egy-egy (összesen négy) kérdést. Válaszoljatok helyesen mindegyik kérdésre, lájkoljátok a Blogturné Klub és a Fumax Facebook oldalát, hogy esélyesek legyetek egy Assassin’s Creed: Egység példány megnyerésére.

A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre. Sok szerencsét!

Miért csatlakozik Arno a Testvériséghez?



a Rafflecopter giveaway

További állomások:

04/04 CBooks
04/08 Függővég
04/10 Insane Life
Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése