Blogturné ~ Sarah J. Maas: Az orgyilkos pengéje


Az Üvegtrónban már mint legendás orgyilkost ismerhettük meg Celaena Sardothient. De vajon hogy lett legendává? Mi tette legyőzhetetlenné? Milyen kalandokban vett részt, mielőtt a bányákba került, kik álltak hozzá közel és kik befolyásolták az életét?

Ezt mind megtudhatod, ha követed 5 állomásos Az orgyilkos pengéje turnénkat április 16-a és 24-e között. És ha ügyesek vagytok a játékunkban, még akár meg is nyerhetitek a könyvet!

Kiadó: Könyvmolyképző
Sorozat: Üvegtrón #0.1-0.5
Megjelenés: 2015. 04.23
Műfaj: YA fantasy
Fordította: Hetesy Szilvia
Értékelés: 5 pont
  
Celaena Adarlan legfélelmetesebb orgyilkosa.

Az orgyilkosok törvényei szerint teljes engedelmességgel tartozik mesterének, de ő senkire sem hallgat, és csak társában, Samben bízik.
Celaena öt kockázatos küldetésre indul távoli szigetekre és ellenséges sivatagokba, ahol a rabszolgák felszabadításáért küzd, és egyben elégtételt akar venni a kegyetlen királyon. Ám eközben megszegi mestere, Arobynn parancsait, egy ilyen árulásért pedig elképzelhetetlenül súlyos büntetés jár…

Fedezd fel az öntörvényű hősnő sötét és izgalmas világát, és tudd meg öt fordulatos előzménytörténetben, hogyan kezdődött az Üvegtrón sorozat legendája!



A novellákkal úgy vagyok, hogy ha egy mód van rá, hanyagoljuk őket, és inkább kerüljön minden bele a nagy regényekbe. Ritkán futok bele olyan novellába, ami bármi érdemlegeset adnak hozzá az adott sztorihoz, még a kedvenc íróimra is ferdén nézek, ha novelláról beszélnek.

Ezért aztán szeretem tudni, hogy vajon tényleg érdemes-e kiadnom érte pénzt, és nem csak pénzvadász projekt az egész. Többek közt ezért is iratkoztam fel, hogy véleményezem ezt a könyvet (és persze azért is, mert az Üvegtrónt szinte sajátomnak tekintem, és érdekelt Celaena múltja). Aki hasonló szkepticizmussal áll a novellákhoz, mint én, azt hadd nyugtassam meg:  az orgyilkos pengéje novellagyűjtemény megéri minden pénzét!

Azt nem tudom megmondani, hogy az Üvegtrón előtt vagy utána érdemesebb olvasni, hisz egyik spoilerezni a másikat, de szerintem mindkét esetben egy nagyszerű, drámai, izgalmas olvasmányt nyújt. 

Meg sem próbálok az Üvegtrónnal kapcsolatban spoilermentesen írni ezekről a novellákról, hiszen aki azt olvasta, az nagyjából tisztában van az alap dolgokkal, de ígérem a novellák történetébe próbálok nem nagyon belefolyni. 

Az orgyilkos és a kalózok fejedelme  5/4,5

A történet röviden arról szól, hogy Celaena, Adarlan bérgyilkos céhének legjobbját mestere, Arobynn elküldi egy távoli szigetre, ahol a kalózok fejedelmétől kell valamit begyűjtenie. A lányt elkíséri egyik orgyilkos társa, Sam, akit ki nem állhat. Amit viszont a szigeten találnak örökre megváltoztatja kettejük kapcsolatát, és jövőjét. Így kezdődik el Adarlan legjobb bérgyilkosának bukása.

A novella elég hosszú, ezért egyáltalán nem csoda, hogy az elején még nem igazán fogott meg, a végére azonban az egyik kedvencem lett az öt novella közül. Aki olvasta az Üvegtrónt, az már hallott Sam-ről, de itt végre meg is ismerhetjük, és már itt megértjük, hogy lettek ellenségből szövetségesek, barátok majd annál is többek. Celaena karaktere ebben a történetben szinte majdnem megtalált a középutat. Nagyszájú, vicces, félelem nélküli, egészségesen egoista, de rendkívül nemes lelkű. És elhanyagolhatatlanul kick-ass! Azonban fiatal kora miatt nagyon lobbanékony, ezért képes lenne fejjel menni a falnak, ha nem lenne ott Sam, aki tökéletesen egyensúlyozza ezt. Remek párost alkottak. És bár Celaena itt is egy kissé bipoláris volt, helyenként kissé ellent mondott magának, de még mindig élveztem ezt a Celaenat. A történet elég érdekes fordulóponttal szolgál, ami bőven elég ahhoz, hogy mindenképpen olvassuk a következőt.

Az orgyilkos és a gyógyító  5/3,5

Ez a könyvben a legrövidebb novella, csupán negyven+ oldal, ezért inkább amolyan összekötés az első és a harmadik novella közt. Itt megtudhatjuk mi lett a következménye annak, amit Celaena és Sam tesz az első novella végén miután visszatérnek mesterükhöz, Arobynnhez Résvárba. Túl sok történet nincs benne, Celaena egy szőrnyű, lepukkant helyen kénytelen pár napot eltölteni, mielőtt tovább indulna hajója a Vörös Sivatagba, ahol majd a Néma Gyilkosok rendjében kell eltöltenie egy hónapot. 

A történet különlegessége, hogy Celaena mellett egy másik fiatal lány történtével ismerkedhetünk meg. Yelena, egy gyógyító, aki álmát követve majd szem előtt tévesztve a kisvárosban rekedt, egy undorító, igazságtalan kocsmárosnak dolgozva. Röviden amolyan hamupipőke életet él csak bél és herceg nélkül, Celaena pedig a jótündér keresztanya szerepét tölti be azzal, hogy megmenti egy még rosszabb sorstól és mutat neki pár fogást, amivel megvédheti magát. Celaena beavatja a fiatal gyógyítót múltjának sötétebb zugaiba, így az olvasó is megtudhatja, hogy a 16 éves orgyilkos, hogy jutott idáig. Celaena karaktere itt volt a legsötétebb, tele dühvel és fájdalommal. Emellett itt láthatjuk először, hogy neki lételeme a harc.

Nem volt különösebb problémám ezzel a novellával, de nem is nagyon ragadott meg.

Az orgyilkos és a sivatag 5/4,5

Ez is egy hosszabb novella, és a pontszámból láthatjátok, hogy szerintem az egyik legjobb és talán a legérdekesebb is. 

Egy hónappal az első novella után vagyunk, és megérkezünk a Vörös Sivatagba, ahová Arobynn Celaenát küldte az első novellában történtek után büntetésként. Celaenának egy hónapja van, hogy a Néma Gyilkosok mesterével eddzen, és  hogy egy ajánlólevelet szerezzen tőle, amit majd visszavisz Résvárba. Celaena egészen eddig gy gondolja, hogy mindenhol ő a legjobb, de rá kell jönnie, hogy a sivatagban bizony más törvények uralkodnak, mint Adarlan birodalmában. A mester idejét ki kell érdemelni, ami egyáltalán nem könnyű, a kiképzések pokoli türelmet és kitartást, illetve állóképességet igényelnek. A Néma Gyilkosok főhadiszállásán mégis azt tapasztalja, hogy sokkal otthonosabbak és nyugodtabbak a kedélyek, mint saját céhénél. Még barátokra is lel. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy a helyi Lord az ő holttestükkel akar bevágódni Adarlan királyánál. 

Celaena kalandját ezúttal kiképzések őrült lovas üldözések, összeesküvések és hatalmas árulások alkotják. Pörgős és izgalmas és teljesen lebilincselő. Egy fontos és nagyon erős új szereplőt is megismerhetünk, akivel Celaena nagyon hamar legjobb barátnőkké kovácsolódik, és akivel majd Queen os Shadowsban is találkozhatunk, illetve rengeteg említést kap a Heir of Fire-ban is, ezért mindenképpen érdemes a könyvek előtt elolvasni ez a történetet.

Az orgyilkos és az alvilág  5/4

Ismét egy hosszú novella, amit inkább az átívelő történetszál fordulatai miatt érdemesebb elolvasni, mintsem saját története miatt. 3 hónappal vagyunk az első novella után, és itt kezd el Celaena élete gyökeresen megváltozni. Alig ért haza a sivatagból, készen állva, hogy új életet kezdjen, mestere egy olyan megbízással áll elő, amit egyszerűen képtelen visszautasítani. Több száz rabszolga, és rabszolga ellenes befolyásos emberek élete múlik azon, hogy teljesíteni tudja-e a megbízást. Azonban ismét rá kell jönnie, hogy nem minden az aminek látszik, és nem mindenki az aminek mondja magát. A kérdés csak az, hogy vajon jól cselekszik vagy élete és karrierje egyik legnagyobb hibáját követi el? Egy biztos, innentől nincs visszaút, és egy olyan döntést kell meghoznia, amit pár hónapja el sem tudott volna képzelni.

Ezzel a novellával elérkeztünk az éjkoronában megismert Celaena Sardothien, Adarlan legjobb orgyilkosához és módszereihez. Mivel itt már gyilkosságokról van szó, várható a velük járó tervgyártás, megfigyelés, és terület felmérés. Ebből kifolyólag kicsit többet láthatunk Résvárból, de Celaena néhány szabadidő tevékenységéből is kapunk ízelítőt. Valószínűleg aki eddig nem tette az itt gyűlöli meg az egyik kulcsszereplőt, illetve itt zúg majd bele Sam-be is. Jó néhány Sam és Celaena részt kaptunk, hiszen itt teszik rendbe, ki hányadán áll a másikkal, itt lesz a shipünkből canon.

Funfact: a novellában feltűnik Dorian és Chaol is, igaz csak egy röpke pillanatra, és nincsenek név szerint említve, de eltéveszthetetlenek. 

Az orgyilkos és a birodalom  5/4,5

SPOILER (annak, aki nem olvasta az Üvegtrónt) Nagyjából őt úgy lehetne elemezni, hogy a történet, amitől minden Sam rajongó félt. Sam és Celaena egy új, közös életet próbálnak kezdeni, ehhez viszont Arobynn jóváhagyására és rengeteg pénzre van szükség. Ezért hát kénytelen elvállalni az egyetlen munkát, amit a környéken épeszű orgyilkos, legyen akármilyen jó, nem vállal el. Semmi extra, csak az alvilág urát és annak testőrét kell megölniük, ami eddig senki sem sikerült. A melóért busás pénzt fizetne egy ismeretlen megbízó, és hát nehéz idők nehéz döntéseket szülnek. És itt dől össze minden Celaena világában.

Az előző novellához hasonló felépítésileg, ám ez nekem mégis sokkal jobban tetszett. Kétségkívül az összes közül ennek van a legnagyobb visszhangja, az előzőek mind ezt vezették fel, ez pedig az Üvegtrónt. Ez váltja ki a rajongókból a legtöbb érzelmet, ahogy belőlem is. Szomorú voltam, dühös, meglepett és büszke. Büszke voltam az írónőre, Samre, és végül Celaenára. 

Samre azért voltam büszke, mert minden ellenére, Celaena idegesítő nagyzolása ellenére is a lány mellett maradt, és képes volt bármit megtenni közös életükért. Celaenára azért vagyok büszke, mert hiába omlott össze az egész világa és úgy tűnt a jövője is, mégis megtalálta magában az erőt, hogy ne adja fel. Bár ellenségeinek kicsit sikerült, teljesen sosem tudták megtörni. 

Az írónőre azért vagyok büszke, mert Sarah képes volt olyan öt novellát írni, amik külön külön is élvezetesek, de összerakva pedig kétségkívül jobb kötetet adnak ki, mint maga az első regény, amit szintén nagyon szeretek. Az Orgyilkos pengéje Celaena történetének kihagyhatatlan fejezeteit tartalmazza. 


Egy kis nyomozásra invitálunk benneteket. Minden blogon találtok egy-egy híresebb halál esetet. A feladatotok, hogy kitaláljátok melyik ismert történelmi vagy fikcionális személy az áldozat.
A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre. Sok szerencsét!


2. áldozat:

Kis nemesi családban nevelkedett francia bérgyilkos. Pierre Bellec képezte ki, amikor csatlakozott az Orgyilkosok rendjéhez. 1776-ban egy találkozóra indul fiával. Ez a találkozó a bérgyilkosok szövetségének találkozója ahol fia keresésére indul miután elkeveredett, ekkor egy templomos öli meg. Gyilkosának azért még elárulja hogy az amerikai forradalom semmissé tette a templomosok ténykedéseit majd földre rogyik és meghal.



a Rafflecopter giveaway

További állomások:

04.16 Deszy Könyvajánlója
04.19 Függővég
04.20 Kelly & Lupi olvas
04.22 CBooks
04.24 Dreamworld
Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése