Blogturné ~ Sophie Jordan: Vanish – Szökésben


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hamarosan megjelenik Sophie Jordan: Firelight trilógiájának második része, a Vanish - Szökésben. A Blogturné Klub négy bloggere ezúttal is belopózott a Drakikhoz. Szeptember 19-től, szeptember 25-ig két naponta olvashattok majd arról, hogy mi vár rátok, ha követitek Jacindát és beléptek a Drakik városának kapuján. 

És persze ahogy az nálunk lenni szokott, ezúttal is három szerencsés nyerhet egy példányt a könyvből!  A bejegyzések végén megtaláljátok a részleteket és a játékhoz tartozó Rafflecopter dobozt, aminek helyes kitöltésével versenybe szállhattok a könyvekért!

Sorozat:  Firelight – Tűzláng
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldal: ?
Elit start: 2014.09.23
Várható megjelenés: 2014.10.24
Műfaj: YA Fantasy
Fordító: Gát Anna
Értékelés: 3,5 pont

Sophie Jordan Tűzláng-trilógiájának második részében a lázadó, korábban önkéntes száműzetésben élő Jacinda –aki egy titkos közösséghez, a drakikhoz tartozik, akik a mitikus sárkányok leszármazottai – kénytelen családjával visszatérni a falkájukhoz. Jacindát, mivel nem tudott szerelméről, az ember Willről lemondani, és emiatt számtalan kárt okozott magának és szeretteinek, nem fogadják kitörő örömmel az övéi. Ő azonban mindent elkövet, hogy legalább látszólag beilleszkedjen. Amikor a falka „trónörököse”, Cassian, a pártfogásába veszi, egyrészt könnyebb lesz az élete, ugyanakkor a még mindig Willbe szerelmes lány érzelmi életét teljesen felborítja az új hódoló. Főleg mivel Jacinda ikertestvére, Tamra, szintén különleges képességeket kezd mutatni, és így egyre értékesebb a falka szemében, és egyre esélyesebbnek érzi magát Cassian szerelmére...

értékelés

Én nagyon akartam. Reménykedtem benne. Adtam neki még egy esélyt. Ám sajnos a sorozat még mindig nem tudta belopni magát a szívembe. Bárcsak más lenne a főszereplő, ne lenne ez az erőltetett szerelmi három - lassan négy szög (vagy az egész szerelmi szál úgy unblock), és bárcsak több sárkányos jelenetet kapnánk. De mivel Sophie nem a télapó, sem a Jézuska de még sajnos a húsvéti nyúl sem, meg amúgy is már késő, nem teljesülnek a vágyaim. Legalábbis még nem. Piros pont jár viszont azért, hogy a Vanishsal legalább megpróbálta, kár, hogy füstbe (háh!) ment...

Van jó hírem és rossz hírem mindenki számára. Jó hír azoknak, akiknek nagyon tetszett az első rész: a második részt egyenesen imádni fogjátok! Rossz hír a többieknek: a legtöbb negatívum nem szívódott fel, sőt Jacinda idegesítőbb, mint valaha. Jó hír viszont a Cassian rajongóknak, hogy sokkal több (de még mindig nem elég) jelenetben szerepel, mint az első részben. Szuper hír mindenkinek: a könyv nagy része a Draki városban játszódik, bár azért itt is van üröm az örömben (Bővebben lejjebb). A Vanish tempója gyorsabb, mint a Firelighté, cselekményszála pedig érdekesebb és izgalmasabb. Abszolút pozitívum (vagy negatívum, nézőpont kérdése), hogy gyorsan ki lehet olvasni, még akkor is ha gyakran szenvedünk vele. Egy a gond, hogy a könyv második fele a függővégre, illetve a harmadik részre épített és ez érezhető is a vontatott, felesleges kitöltő részekből. Amikor már azt hinnéd, hogy na most végre elkezdődik a buli, és lapozol mint aki eszét vesztette, hogy minél előbb belecsöppenj a tutiba, puff. Kapod a "Vége" szöveget. És persze reménykedünk, de bennünk van tüske, hogy a következő rész, ami bár a trilógia befejező része, szintén ezt a felépítést fogja követni.

A borító cseles, hiszen azt sugallja, hogy ezúttal Tamra kerül a középpontba. Hát a Drakiknál lehet, de a könyvben továbbra is Jacindáé a rivaldafény. Pedig...pedig! Tamra igazán érdekes karakterré és történetszállá vált, és meg kell mondjam, sokszor kívántam bárcsak ő lenne a főszereplő (csak ne üssön a testvérére), pedig én az előző részben inkább kitöröltem volna a történetből. De sajnos még mindig Jacinda az idegenvezetőnk. Ezzel nem is lenne probléma, ha nem maradt volna a régi önmaga. Az az idegesítő, döntésképtelen, hormontúltengéses, bipoláris és szerencsétlen csaj, akit az első részben megszerettünk volna fojtani. Pedig néha már látszik, hogy igyekszik némi józan észt és felelősségtudatot építenie, de annyira döntésképtelen szegény, hogy azt sem tudja eldönteni, hogy szüksége van-e ezekre a tulajdonságokra vagy maradjon olyan, amilyen eddig. Hitegeti az olvasót a reménnyel, hogy na most lép rá arra az írtó hosszú, de helyes útra, aminek a végére egy elfogadható karakter válik belőle, aztán bemutat és visszatáncol.



A szerelmi szál csak olaj a tűzre. Szerintem ennél a résznél legyen az olvasó Team Will, Team Cassian vagy Team Svájc, akkor is lesznek olyan dolgok, amitől falhoz vágná a könyvet. A végén már körülbelül mindenkinek mindegy, csak azért imádkozunk, hogy döntsön már végre ez a lány.



Mellékszereplők. Ők azok, akik általában feldobják a könyvet, ha a főbb szereplőkkel nem tud az ember mit kezdeni. Ezúttal viszont nincs ekkora szerencsénk. Jacinda anyja már nem idegesítő, egyszerűen nem tudjuk miért van a színen. Abszolút felesleges és értelmetlen karakter. Mellé szegődik még két kliséhalmaz draki: egy újabb - nem túl romantikus - udvarló és egy ősellenség, Cassian húga. Csakhogy Jacinda ne unatkozzon. Na meg még nincs elég klisé a sztoriban. Ja de, Will. Jordan megérezhetett valamit, mert kétségbeesetten igyekszik érdekessé tenni a srácot, mindegy mennyire kiszámítható fordulatokat is kell ezért bevetnie.



A kissé laza mentő öv a Drakik világa és az egy-két izgalmas jelenet. Azért laza, mert
mindkettőben van számomra negatívum. A Drakik világa nekem túl emberi. Nem tudom mit vártam, de ennél érdekesebbet. Viszont az ősi hagyományaik már felkeltették a figyelmemet. Érdekesek, gyönyörűek és kegyetlenek egyszerre. De miért látunk belőlük ilyen keveset??? Ami az akciós részeket illeti, csupán annyi bajom volt velük, hogy draki vs. ember kisebb csátáiról beszélünk, s mindig, mondom mindig a draki marad alul. Egy tűzokádó draki, egy harcos draki. Nem részletezem, mert felesleges. Egyszerűen olyan, mintha az író elfelejtette volna, hogy mivel dolgozik.



A könyv végén hőseink egyesült erőikkel elindulnak az oroszlán barlangjába, hogy megvívjanak a drakik mumusaival. Na jó, inkább amolyan csendes, észrevétlen mentőakciót terveznek, de ne ámítsuk magunkat.  Ennél a pontnál már csak egyet remélek: hogy jó véres mentőakció lesz. Még gondolkozom, hogy kit szeretnék utána élve látni...


Pro (+) Kon (-)
Draki Helyszín Kevés Drakis jelenet, túl emberi
Sok Cassian Még több szerelmi háromszög
Gyors tempó Jacinda vívódása
Több izgalmas jelenet Hasznavehetetlen főszereplő
Érdekes cselekményszál Tini logikából fakadó komplikáció a következő részre
Tamra és képessége Nem Tamra a főszereplő
Függővég Mellékszereplők


BTK EXTRA: VANISH RÉSZLET
hosszabb részletet a kiadó oldalán olvashatsz a könyvből!


Alattunk a vadászok utasítgatják egymást, tervet gyártanak. Ehhez értenek, erre gyúrtak egész életükben. Hogy drakikra vadászszanak. Nincs időnk. Másodpercek kérdése, és leszednek bennünket a fáról.

Ekkor beindulnak az állati ösztöneim: megtelik a szám szénnel és hamuval, az orrlyukamból füst gomolyog, a számon füstkarikákat eregetek. A parázs felhevül a mellkasomban, oltalmazni és védeni akar!

Kinyitom a számat, és kieresztek egy vékony lángnyelvet, éppen csak annyit, hogy az arcom körül szétégjen a háló. A megperzselt kötélvégeknél fogva ki tudom nyitni az egészet, és kipréselem magam.

Mikor már a testem fele szabad, hátranyúlok a nagyrészt láthatatlan Miramért, és magam után rántom. Hol látszik, hol nem látszik, felváltva, mintha valaki kapcsolgatná a lámpát.

Ekkor találnak el. A szigony a combomba fúródik, a fájdalom szétárad a testemben. Rászorítom a kezemet a kinyílt, nedves húsra.
Sorozatban tüzelnek, én pedig zuhanok, akár a rémálmaimban. Száguldok lefelé a rám gubancolódott Mirammal és a hálóval együtt.
Összekuszálódva érünk földet. A mellkasom dobol, beleszorul a forróság, a körülöttünk lévő levegő szinte dermesztően hideg ahhoz képest, ami bennem tombol.
Azonnal körülvesznek minket a feketébe bújt, infraszemüveges alakok. Ránk fogják a fegyvereiket, és érdes hangon üvöltenek. Aztán meglátok egy arcot. Egy arcot, melyet a legkeményebb munkával sem sikerült törölnöm az emlékezetemből.






Néhány draki elszökött a népétől, segítsetek megtalálni őket! Nem tudjuk pontosan hányan szöktek el, ezért a ti segítségeteket kérjük. Kaptunk egy fülest, miszerint a turné állomásain rejtőztek el. Számoljátok össze hány darab sárkány logót találtok az állomásokon és írjátok be a helyes megfejtést a rafflecopter megfelelő rublikájába! A helyes megfejtők közül három szerencsés egy-egy Vanish példánnyal lesz gazdagabb.


A turné állomásai:

09/19 Függővég - kritika és részlet
09/21 Kelly & Lupi olvas - Interjú Sophie Jordannel
09/23 Dreamworld - kritika
09/25 MFKata gondolatai - kritika + Sárkányok a könyvekbe
Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése