'Hounded' Blogturné: Kritika + Nyereményjáték



Könyvmolyképző Könyvkiadónál 2013. szeptember 30-án jelenik meg Kevin Hearne: Hounded -Üldöztetve című könyve.Blogturné Klub, melynek a Függővég is tagja, Magyarországon még szokatlan módon - blogturné (Mi is az a blogturné?) keretében mutatja be a könyvet, szeptember 23-tól nyolc napon át más más blogon jelenik meg a könyv kritikája, egybekötve a könyvhöz tartozó érdekességekkel. Reméljük tetszik nektek ez az új kezdeményezés, mert a könyvek továbbra is sorban állna, a turnéjukra várva. Az olvasók azon kívül, hogy megjelenés előtt olvashatnak különböző véleményeket az adott könyvről, minden turné alkalmával meg is nyerhetik a könyveket és egyéb más nyereménytárgyakat. Érdemes tehát követni a blogturnékat, a résztvevő blogok linkjei mindig a poszt végén szerepelnek majd.

Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és a szereplőkről, de nyerhettek is! Bizony, a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából, a turné során kisorsolunk 3 (!) példányt a Houndedből! Részletek a bejegyzés végén.


Szerző: Kevin Hearne  
Cím:  Hounded – Üldöztetve
Sorozat: A VasDruida Krónikái #1 
Műfaj: Urban Fantasy
Fordító: Acsai Roland
Külföldi megjelenés: 2011. Május 3. (Del Rey)
Magyar megjelenés: 2013.09.30 (Könyvmolyképző)
Értékelés: 4,5 pont

Atticus O’Sullivan, a druidák utolsó képviselője, békésen éldegél Arizonában, és egy ezoterikus könyvesboltot vezet. Szabadidejében pedig alakot vált, hogy ír farkaskutyájával vadászatra induljon. Szomszédjai és vásárlói abban a hiszemben élnek, hogy ez a helyes, tetovált, ír srác egy nappal sem több huszonegynél – pedig éppen huszonegy évszázada él a földön. Azt már ne is említsük, hogy energiáját a földből nyeri, éles nyelve van, és egy még élesebb varázskardja: Fragarach, a Válaszadó.

Csak az a probléma, hogy egy fölöttébb dühös kelta isten is szemet vetett kardjára, és évszázadok óta üldözi. Ez a kitartó istenség Atticus nyomára lelt, és barátunknak minden erejére – továbbá egy csábító halálistennő segítségére, vámpír- és vérfarkas ügyvédeinek falkájára, egy szexi csapos lányra (akinek fejét egy hindi boszorkány bérelte ki), és egy adag régimódi, ír szerencsére – szüksége lesz, hogy szétrúgjon néhány kelta ülepet, és megszabadítsa magát a gonosztól…

értékeljünk

Végre, végre, végre! Egy nagy adag (kelta-és néha görög és skandináv) mitológiával megspékelt, férfi főhős  szemszögéből elmesélt Felnőtt Urban Fantasy. Ritka, mint egy valódi druida! 

Ami a mitológiai részt illeti, Hearne nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen a druidákról és a keltákról nagyon kevés információ maradt fenn, és azoknak a fele is valószínűleg kacsa. De, ha eddig nem hallottál volna róluk, vagy nem érdekeltek volna, a Hounded olvasása után biztos, hogy rárepülsz a google-ra. Egyrészt azért, mert sok kifejezés/név-nek nem lett teljesen tisztázva a jelentése és ezért kicsit elveszve érezheti magát az olvasó, ha most találkozik velük először. Ugyanakkor én személy szerint úgy voltam vele, hogy egész nap olvasnék róluk még akkor is ha a felét sem értem meg. Annak ellenére, hogy keveset tudunk róluk, Hearne minden elemet bedobott, amit csak találni lehet: varázslatok, tetoválások, lények, világok, egyéb mítoszok és mágikus objektumok (pl, amulettek, kardok, botok..). És pont ezt is vártam el tőle.

A történet vezetés nem volt hibátlan. Egy erős kezdés után egy kissé vontatott felvezetés, amiben megismerjük a világot és egy kicsit Atticus múltját is. Persze mivel sorozatkezdő kötetről van szó ez teljesen elfogadható. Viszont szerintem az írásmód, a szereplők személyisége nem engedi, hogy túl sokáig távol tartsd magad a könyvtől. A harcjelenetek bámulatosak voltak! És szerencsére, vagy éppen egy szereplő szerencsétlenségére nem mindig úszta meg mindenki karcolás nélkül. Kicsit azért sajnálom, hogy a az ír tájszólások, szójátékok és egyéb egyediségek elvesznek a fordítás során, bármilyen jó is az. Ám még így is jó pár alkalommal nevethetünk fel hangosan, hol a Atticus narrációján, hol a többi karakterén (Oberon, Atticus harcos kutyája megér egy misét!! Én is akarok egy Oberont!)

"Erő a karban, Igazság a szívben, Becsület a beszédben." Mondja az ismert druida mondás. Ez tökéletesen jellemzi főhősünk, Atticus O’Sullivan, becses nevén Siodhachan Ó Suileabháin, az utolsó druida jellemét. 

A sztori maga simán megállja a helyét  ilyen karakterekkel és a lenyűgöző mitológiai elemekkel fűszerezve. Ritka alkalmak egyike, amikor már egy sorozat kezdő köteténél dobálom az öklömet magasba, amiért kilenc köteten át követhetem a főszereplő kalandját.


NYEREMÉNYJÁTÉK

A Könyvmolyképző kiadónak köszönhetően a turné során három példányt sorsolunk ki a Houndedből.
A játék szeptember 23-án kezdődik és október 1-én éjfélkor ér véget.

Játékleírás:

A régi időkben egyes, kelta nyelveket beszélő népek a rovásíráshoz hasonló abc-t használtak: ez volt az ogham, melyet eredetileg feltehetőleg fába véstek.

Az ír mitológia szerint az írást Oghma, az ékesszólás istene találta fel; az ő nevéből származik az Ogham szó. A legenda úgy tartja, hogy Oghma egy nyírfaágba vésett üzenetet küldöttLughnak, az istenek ezermesterének, hogy az menekítse el a veszély elől Oghma feleségét.

A ti feladatotok, hogy a nyolc állomáson található képrejtvényeket megfejtsétek. Minden állomáson találtok egy képrejtvényt, melyre ogham írásmóddal egy, a könyvhöz illetve annak témájához szorosan kapcsolódó szót karcoltunk. A ti feladatotok, hogy megfejtsétek ezeket a szavakat, és helyesen kitöltsétek a rafflecopter dobozt! De azért nem voltunk teljesen kegyetlenek, minden szóhoz valamilyen segítséget kaptok: Keressétek a bejegyzésekben kiemelt betűket, amik a keresett szót alkotják, ám hogy ne legyen túl könnyű, a betűket nem sorrendben adjuk meg. Illetve minden kép tartalmaz egy újabb segítséget, ami körül írja, hogy mi is lehet a keresett szó. Emellett persze még azt a csodálatos találmányt - az internetet is segítségül hívhatjátok.

Minden megfejtéssel plusz egyszer kerül a nevetek a kalapba, így érdemes megoldani az összeset, hogy minél nagyobb esélyetek legyen a könyv megnyerésére!



A turné további állomásai:

Szeptember 23 - Függővég
Szeptember 24 - Szilvamag olvas
Szeptember 25 - Deszy könyvajánlója
Szeptember 26 - Roni Olvas
Szeptember 27 - Kelly Lupi olvas
Szeptember 28 - Nem harap a...
Szeptember 29 - Angelika blogja
Szeptember 30 - Dreamworld

Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 megjegyzés:

  1. ez milyen ogham abc szerint íródott? lehetséges hogy alulról a 2. betű nem stimmel a pirossal kiemeltekkel? mert az 5 vonásos betűk (ami a képen szerepel) az N és a Q de az nincs kiemelve a szöveggel, ellenben az S-el, ami 4 vonásos (és az általam kirakott szóból kimarad)?

    VálaszTörlés