Blogturné ~ Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem


Üdv mindenki, ez itt a Végső Állomás!
No nem kell megijedni, semmi közünk a horror film szériához.
Remélhetőleg ezt a bejegyzést mindenki túléli! 

A Maxim Könyvkiadónál 2013. október elsején jelenik meg Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem című könyve. A Blogturné Klub, melynek a Függővég is tagja, Magyarországon még szokatlan módon - blogturné (Mi is az a blogturné?) keretében mutatja be a könyvet, szeptember 15-től nyolc napon át más más blogon jelenik meg a könyv kritikája, egybekötve a könyvhöz tartozó érdekességekkel. Reméljük tetszik nektek ez az új kezdeményezés, mert a könyvek továbbra is sorban állna, a turnéjukra várva. Az olvasók azon kívül, hogy megjelenés előtt olvashatnak különböző véleményeket az adott könyvről, minden turné alkalmával meg is nyerhetik a könyveket és egyéb más nyereménytárgyakat. Érdemes tehát követni a blogturnékat, a résztvevő blogok linkjei mindig a poszt végén szerepelnek majd.

Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és a szereplőkről, de nyerhettek is! Bizony, a Maxim kiadó jóvoltából, a turné során kisorsolunk 2 (!) példányt a Gyilkos Kegyelemből! Részletek a bejegyzés végén.



Szerző: Robin LaFevers
Cím:  Gyilkos kegyelem (Grave Mercy)
Sorozat: A halál szépséges szolgálólányai #1 (His Fair Assassin)
Műfaj: YA történelmi Fantasy
Fordító: Bozai Ágota
Külföldi megjelenés: 2012. Április 3. (Houghton Mifflin Harcourt)
Magyar megjelenés: 2013. október 1. (Maxim)
Értékelés: 4 pont

FIATAL, GYÖNYÖRŰ ÉS HALÁLOS. A fiatal Ismae-t, akit a halál istenének szolgálói képeztek orvgyilkosnak, a Bretagne-i udvarba viszik küldetést teljesíteni. Ismae azonban azt tapasztalja, hogy nincs felkészülve; nemcsak az intrikák és árulások játszmáira, hanem a lehetetlen választásra sem, amelyben pedig döntenie kell.

Mert hogyan tölthetné ki a Halál bosszúját egy olyan emberen, aki - bármennyire küzdött ellene - meghódította a szívét?

Veszélyekkel teli történet: intrikák, mérgek, szeszélyek; de végül megmutatkozik a helyes út?

értékeljünk

A XV. században vagyunk, ahol Bretagne próbálja megőrizni függetlenségét a Francia fennhatósággal szemben. Ám ennek egyetlen módja, ha fiatal hercegnőjét, Anne-t egy olyan birodalom uralkodójához adják hozzá, akinek a segítségével visszaverhetik a Francia seregeket. Ám, mint minden udvarban, itt sincs hiány a cselszövésekből és árulásokból. Ismae-t a kolostora vezetői az udvarba küldik, hogy megfigyelje az ottani eseményeket, jelentsen, illetve szemmel tartsa a hercegnő legnagyobb bizalmasát, és a kolostor gyanúsítottját Gavriel Duval-t, és cselekedjen, ha a Halál erre kéri.

Először is úgy érzem, hogy azt le kell szögeznem - mert tudom, hogy sok embert az riaszt el az olvasásától, hogy a YA kategóriába tartozik és a hősnő is 17 éves, de mivel történelmi fantasyról van szó, ami a középkorban játszódik, és mint tudjuk akkoriban teljesen más volt az élet, így senki ne kezelje úgy, mint az átlag YA könyveket. Bár annyira nem erőszakos és részletes, de nyugodtan mehetne a felnőtt kategóriába is. 

Be kell vallanom, hogy sokáig nem fogott meg a könyv. Az ötlet nagyon tetszett. A régi Istenek története, akiket most szentnek hívnak, a befolyásuk és a különböző kolostorok és szolgálók rendje - bár nekem ebből is kicsit hiányérzetem volt-, keveredve a történelmi eseményekkel. De a könyv első negyedénél nem igazán tudtam mi lesz belőle. Az sem nagyon segített, hogy Ismae karaktere sem nagyon fogott meg, sőt néha nem igazán tudtam hová tenni a személyiség változásait, amikor hirtelen a kedves, tiszteletteljes, és önzetlen lányból átment egy öntelt fruskává. Erre rátett egy lapáttal, hogy E/1-ben és jelenidőben íródott, amitől én alapjáraton is kiszaladok a világból, pláne ha nem kedvelem a főhőst. Illetve azt is hiányoltam, hogy az írónő minden mozdulatukat részletesen leírta, de a kiképzésekből körülbelül semmit sem láthattunk. Ismae megemlítette, hogy miket tanulnak a kolostorban (fegyverhasználat, méregkeverés, politika, női fortélyok), de én ezt jobban szerettem volna látni, mint például azt, hogy mit ebédelnek. Picit vontatottnak éreztem egészen a harmadik küldetéséig, ami tulajdonképpen a főszála a könyvnek. Ugyanis itt jött be a képbe mindaz, ami ezt a könyvet valóban érdekessé teszi és ami miatt biztos, hogy magával ragad: 

A kibogozhatatlan politikai szálak és cselszövések, amik akciókhoz, drámákhoz és még több fejtöréshez vezetnek. A titokzatosság minden szereplő mögött, nem tudni ki jó fiú és ki rossz, ki áruló és ki hűséges. A rejtély, ami a kolostort, annak pontos működését és Mortain szolgálóit öleli körül.

Azt is jó volt látni, és ezért is nem neheztelek a megmagyarázhatatlanul időnként felbukkanó skizofrénia jeleire, hogy Ismae rengeteget fejlődik a könyv elejéhez képest, mikor bedobják az igazi mély vízbe. Elég hamar sikerült is onnantól megkedvelnem. Azt sajnálom viszont, hogy ennél a könyvnél sem nagyon láthattuk, hogy valójában mennyire jól képzett, nekem picit kevés volt az az egy "close encounter"a banditákkal. Inkább az eszét csodálhattunk mintsem harci képességeit. ""

Másik főhősünk Gavriel Duval. Hát az ő karaktere viszont az első perctől kezdve megfogott. Vicces, intelligens, kimért, hűséges és nemes (és itt nem feltétlen a címére célzok). Abszolút pozitív személyiség volt és nagyon jót tett a könyvnek.

A mellékszereplők, akiknek többségét igazából ugyanúgy a főszereplők közé lehetne sorolni, egytől egyig szépen ki voltak dolgozva, és nagyon kíváncsi leszek a sorozat következő részére, mert Ismae egyik barátnője, aki szintén A Halál szolgálólánya, Sybella az egyik kedvenc karakterem lett, annak ellenére, hogy sajnos nagyon kevés szerepet kapott, viszont annál érdekesebbet.

Na és persze a szerelmi szál, ami szép lassan épül fel ugyan, de a két főszereplő közt megvan az a ritkaság, amit csak kevés író tud megadni az olvasóknak, az, hogy szó szerint, valóban  már az első találkozásuktól kezdve ott volt a kémia, de mégsem nyomta agyon a sztorit. Nem a románc a főszála, de akár hihető akár nem, a harmónia Ismae és Duval között, annak ellenére, hogy mennyire különböző világból származnak hatalmasat dobott a könyvön. Közel sem volt szerelem első látásra, mondhatni riválisokként kezdték, és mindketten egy szükséges rossznak tekintették, hogy együtt kell dolgozniuk. Személy szerint én imádom az ilyen felállást, úgyhogy ezt felettébb élveztem, de persze ebben a humoruk is segített.

Összességében

Nem vagyok túl penge a francia történelemből, eddig nem is nagyon vonzott és picit féltem az elején, hogy nem fog lekötni, de szerencsére ennek az ellenkezője történt. A kezdeti bukdácsolás után, beindult a történet és teljesen magával ragadott, és a karakter sorsa is érdekelt. Vannak benne hiányosságok, amikből jó lett volna, ha kicsit többet kapok, de mindent összevetve szerettem a könyvet és bátran ajánlom bárkinek!

Sajnos az írónőnek nem volt ideje a mi kérdéseinkre válaszolni, de már egy jó pár interjút adott külföldi blogoknak, amikből kiválogattuk az 5 legérdekesebb kérdést és választ. Íme:

T.E.I.: Oké Robin, honnan a fenéből jöttek neked a bérgyilkos apácák, akik a Halál Istenét szolgálják?

Robin: Szerettem volna megtalálni a módját annak, hogy a középkori hősnőmnek legyen valami hatalma egy olyan korban, ahol a nők borzasztóan tehetetlenek voltak – lényegében ingóságok. Ugyanakkor arra is figyelni akartam, hogy ez az erő természetesen és hihetően hasson a történelmi világban. Egyszer érdekességként azt olvastam, hogy sok úrinő nagy örömmel vonult egy kolostorba, mert apácaként gyakran több szabadságuk lehetett, mint feleségként.

Amint ezt eldöntöttem, végigrágtam magam a különféle kolostorokon, és hogy milyen típusú erőkkel rendelkeztek a lakóik. A gyógyítók természetes választásnak tűntek, pont ezért is álltam el tőlük.  Valami sötétebbet akartam, sokkal rejtélyesebbet, és végül valami olyat, ami alapjaiban rengeti meg mindazt, amit a szereplőim hittek a világról. Ezeken a sötétebb lencséken keresztül akartam látni az olyan dolgokat, mint a hit, odaadás és vak engedelmesség.

Plusz? Katolikus iskolába jártam, amikor fiatalabb voltam és annyira lenyűgözött az apácák és a kolostor falai mögötti élet körüli rejtély, hogy muszáj voltam felfedezni őket egy fikció segítségével.

T.E.I.: Mekkora kihívás volt számodra, hogy összesződd a történelmi tényeket a fantázia elemekkel a történetedből? Megosztanád velünk, hogy milyen nehézségekkel találkoztál és hogyan oldottad meg őket?

Robin: A történelem és a fantázia egybeszövése az egyik kedvenc időtöltésem. Ez különösen igaz, mivel hogy az egyik megszállottságom a történelemmel kapcsolatban a spirituális rejtélyek és az időszakos mitológia körül forog.

Körülbelül a könyv 80%-a valós történelmi alapokon nyugszik – a hercegnő, a családja, kérői, tanácsosai -, mindent az akkori idők valós történelméből szedtem. Ugyanakkor, a politikai intrika és árulások, amik a valóságban történtek nagyjából a dupláját tették ki annak, ami a könyvben van – még több kérők versengtek a kezéért, még két másik személy, aki igényt tartott a hercegi birtokra, és körülbelül még fél tucat áruló. A nehéz az volt, hogy ezekből el kellett vennem annyit, hogy a politikai és történelmi elemek ne árasszák el Ismae történetét.  Nehéz volt, mert minden olyan érdekes volt! Végül el kellett döntenem, hogy mi volt a történet legfontosabb része Ismae útját nézve. De az eredeti szereplő listán kétszer annyi név szerepelt, ami elég jó képet fest arról, hogy milyen bonyolult volt az első piszkozatom.

T.E.I.: Ismae tehetsége igen különleges. Az összes fajta méregre immunis, de aztán erre még rá kellett tenned egy lapáttal és ebből még valami sokkal különlegesebbet alkotni, amit most nem spoilerezek el, de szerintem nagyon okos húzás volt. Hogy jött neked ez az egész ötlet és mennyire ástad bele magad a „gyógynövény” tanba? Elég képzett vagy már ahhoz, hogy saját mérgeket készíts?

Robin: A képesség, amit említettél nem igazán volt tudatos döntés, sokkal inkább természetesen fejlődött ki Ismae többi tehetségéből.

Sok időt töltöttem méreg és gyógynövény kutatással. Sőt, szerintem az idősebbik fiamat kicsit aggasztotta is a dolog, amikor hazajött a főiskolai szünetben és azt látta, hogy olyan könyvekkel vagyok körülvéve, mint a ’MÉRGEK KÖNYVE’ és ’GYILKOSSÁG ÉS CSONKÍTÁS’. Amikor elmondtam neki, hogy csak kutatómunka, egyből azt mondta, hogy nekem van a legjobb munkám (Igaza is van amúgy).
Valószínűleg sokkal több időt töltöttem ezzel, mint amennyit ténylegesen indokolt a történet, de teljesen meg kellett értenem hogyan működtek és milyen hatásuk volt a szervezetre. Még régebbi, középkori gyógynövények szakembereivel is konzultáltam, hogy hűen adjam át a középkori tapasztalatokat arról, hogyan hatottak a mérgek a szervezetre.

Serendipity Reviews: Ha találkozhatnál az egyik karakterrel a Gyilkos Kegyelemből, ki lenne az és miért pont őt választanád?

Robin: Serafina nővér! Nem csak azért, hogy átadja nekem az összes tudását a mérgekkel és gyógyító képességeivel kapcsolatban, de azért is, mert úgy vélem, hogy ő nagyon sokat tud a kolostor történelméről és valószínűleg egy-két jó kis szaftos pletykát is tud a többi apácáról.

Serendipity Reviews: Ismae sok dugi mérget és titkos fegyvert használ, hogy megölje az ellenségeit. Ha egy bérgyilkos volnál és megkellene valakit ölnöd, hogy csinálnád? Milyen fegyvert használnál?

Robin: Ha egy bérgyilkos lennék, akkor abból is a gyengéd fajta úgyhogy valószínűleg valamilyen jóindulatú mérget választanék. Szeretem azt gondolni, hogy a halál gondolata valójában egy jó hosszú, kiadós szundikálás.

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Maxim kiadónak köszönhetően a turné során még két példányt sorsolunk ki a Gyilkos Kegyelemből. Ám ezúttal két különböző játékban vehettek részt.

1.) A 'Like-ra fel!' játékunk szeptember 15 és 24 között zajlik. Semmi mást nem kell tennetek, ha részt akartok venni, csupán lájkolni a Blogturné Klub és a Maxim kiadó (Dream Válogatás) Facebook oldalát, aztán pedig a turné bármelyik állomásán található rafflecopter dobozt kitölteni. Plusz pontokért a turnéban résztvevő blogok Facebook oldalát is lájkolhatjátok.


2.) A második játékunk egy keresztrejtvény, melyet Kelly és Lupi blogján leltek. A játék szeptember 21-től 23-ig tart.

Beleolvasó



RENDELD ELŐ A KÖNYVET 30% KEDVEZMÉNNYEL!

(kattints az alábbi képre)


A turné további állomásai:


Szeptember 15 - Angelika blogja
Szeptember 16 - Nem harap a...
Szeptember 17 - Deszy könyvajánlója
Szeptember 18 - Dreamworld
Szeptember 19 - MFKata gondolatai
Szeptember 20 - Always Love a Wild Book
Szeptember 21 - Kelly Lupi olvas
Szeptember 22 - Függővég



Függővég a 'Blogturné Klub' csoport tagja

Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése