Blogturné ~ Diana Gabaldon: Outlander - Az idegen



Azt már sokan tudhatjátok, hogy 2014. augusztus 9-én kerül bemutatásra Diana Gabaldon népszerű sorozatának azOutlandernek a bemutatója az amerikai Starz csatornán, melyet nagy várakozás övez a magyar könyv rajongói körében.

Ezért úgy döntöttünk, hogy egy különleges blogturnéra invitálunk benneteket, mely során különböző szempontok szerint mutatjuk be a könyveket és a sorozatot, legyen szó szereplőkről, életérzésről, hangulatról, helyszínről vagy a nyelvezetről.

Ezenkívül egy kis nyereményjátékot is találhattok, ahol még többet tudhattok meg Skóciáról és egy Outlander ajándékcsomagot nyerhettek, melyet a sorozat magyar rajongói oldala ajánlott fel.



Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2014.01.29
Hossz: 912 oldal
Fordította: Farkas Veronika
Besorolás: történelmi fikció, romantikus fantasy

"Felülmúlhatatlan történetszövés, feledhetetlen jellemrajzok, részletes történelmi háttér – Diana Gabaldon munkájában mindez megtalálható. Ez a regénysorozata nem csak New York Times Bestseller lett, de a kritikusok javának elismerését is elnyerte amellett, hogy olvasók millióit ejtette rabul.
Az első kötetben, amelyben minden elkezdődik, két kiemelkedő karaktert ismerünk meg, Claire Randallt és Jamie Frasert ebben a szenvedélyes, történelmi háttérrel átitatott regényben, amiben a kaland a kortalan szerelemmel párosul…
1945-öt írunk. Claire Randall, a volt hadiápolónő éppen a második nászútját tölti a férjével a háború után, amikor keresztülsétál a brit szigetek rengeteg ősi kőkörének egyikén. Hirtelen „sassenach” lesz belőle, vagyis idegen a háborútól és portyázó klánoktól sújtott Skót Felföldön…Urunk 1743. évében.
Miután az általa ismeretlen erők visszasodorták az időben, Claire olyan intrikák és veszélyek közé pottyan, amelyekre az élete is rámehet…továbbá a szívét is összetörhetik. Mert találkozik Jamie Fraserrel, egy lovagias, ifjú harcossal, és innentől úgy érzi, kettészakítja a hűség és a szenvedély, amely a két teljesen különböző férfihoz köti két egymással összeegyeztethetetlen életben."


BTK EXTRA: Ron Moore interjúja a Variety-vel


Ronald D. Moore, Starz Outlander sorozatának exec. producere nemrég interjút adott a Variety-nek Minden bizonnyal ez az egyik legérdekesebb interjú, ahol Moore olyan kérdésekre válaszol, amik egyaránt érdekesek a rajongók és a leendő rajongók számára is.

Megállapodás a STARZ-zal:
Moore elmondása szerint már a kezdetektől fogva egy oldalon álltak a csatornával. Mindkét fél a lehető legkönyvhűbb adaptációt szerettek volna csinálni. Moore eléjük tolta a pilot epizód és az első évad vázlatait, és ott hagyta nekik a hatalmas könyveket is. Amit a csatorna vezetősége el is olvasott. Amikor megvették a sorozat jogokat csak annyit mondtak "olvastuk a könyveket". [Starz CEO] Chris Albrecht is olvasta őket. Ismerték a történetet és határozottan kijelentették, hogy nekik ez kell. "Csináld meg ezt a sorozat rajongóknak, és bízz benne, hogy mindenki más, aki még nem rajongó ugyanúgy el lesz ragadtatva, mint mi, akik olvastuk" mondta Chris Albrecht.

A 16 részes évad fontosságáról:

"Egyszerűen túl nagy történet, érted? A könyv egy nagy mese. Sok utazással, sok különböző hellyel. És, ahogy láttam az első jogtulajdonos egy filmet akart belőle csinálni és tudtam, hogy ebből sosem lehet film. Elvesztenénk mindent, amitől a könyv annyira különleges, ha 2 órába próbálnánk belesűríteni. Ha valóban élvezni akarjuk a sztorit, úgy élvezni, ahogy az olvasók élvezik, az időt igényel. Magadba kell innod szinte a tájat. Meg kell ismerned az embereket. Hagynod kell, hogy a pillanatok életre keljenek. Egy picit lazábbra kell hagynod a történetet. Ez a feladat egy tv sorozatnál sokkal több órát igényelt" nyilatkozta Moore.

Azt is elmondta, hogy a csatorna látta be ezt legelőször és a 16 részes évad valójában az ő ötletük volt, annak ellenére, hogy általában 10 részes évadokat szoktak berendelni, és ezt Ronék nagyon jól tudták, nem s vártak mást, sőt fel voltak készülve, hogy néhány áldozatot (gyorsabb történet vezetés, kivágott jelenetek) kell hozniuk majd, hogy beleférjenek a keretbe. Ron megemlítette nekik, hogy a 10 epizód lehet, hogy kevés lesz, és, hogy ő 13 epizódot szánna ennek, mire Albrecht visszahívta és megegyeztek a 16 részben.

Ron szerint a Starznál jobb csatornák nem is találhattak volna.

Milyen különlegességgel szolgálhat az Outlander, amivel más tv sorozatok nem, mitől lesz más:
Moore szerint a sorozat különlegessége abban rejlik, hogy egy folyamatos utazás az egész. Nincs állandó helyszín. "Bár Clair visszautazik az időben és a Leoch kastélynál találja magát már az első epizódban, nem sokáig marad ott. Csak egy darabig, aztán elhagyja a helyet és nagyjából folyton úton van, más és más helyszíneket jár be. Így egyik rész sem ugyanolyan, mint az előző."

"Az Outlandernél észrevettük, hogy mind a 16 rész önálló, egyik sem ugyanolyan. Epizodikus tv sorozat helyett 16 filmet csinálunk, mert a történet folyton változik, és a szereplők, akikkel már az elején megismerkedsz, és azt hiszed róluk, hogy álladó szeplők egyszer csak eltűnnek, sosem látod őket többé. Helyettük jönnek újak. Oh és ez a helyszín? Sosem térsz vissza ide. Tovább haladsz és a történet is tovább fejlődik. Olyan mint egy fonal. És ha egy pillantást vetünk a következő könyvekre (SPOILER), láthatjuk, hogy ebből a fonalból egy hímzés lesz. Elhagyjuk Skóciát. Jelenleg mindenki arról beszél, hogy 'Ez egy Skót sorozat, Skócia így, Skócia úgy.' Hát ezt kapd ki, a második év végén elhagyjuk Skóciát! Szóval ez egy igazán különleges történet. Úgy gondolom, hogy már ez magában is ritkaság a televíziózás történetében."

Hogyan szól a nézőkhöz, akik nem olvasták a könyveket:
Moore elmondása szerint nincs semmi különleges terve arra nézve, hogy szerezzen új rajongókat, egyszerűen csak bízik a történet erejében. "Clair-t könnyű megkedvelni, annyi mindenen megy keresztül és annyi érdekes dolog történik vele. A történet tele van sors és szerencse fordulatokkal, szerelemmel és szexszel, halállal és háborúval, na meg persze rejtélyekkel. Nem aggódom nagyon, amiatt, hogy szerzünk új nézőket. Úgy vélem, ha az emberek kipróbálják, hamar a rabjai lesznek és visszatérő nézők lesznek."

Clair karakteréről:
"Amit mindig mondok Claire-rel, kapcsolatban. mint karakter, hogy a meghatározó jellemvonása, hogy intelligens. Ő okos és minden ebből fakad. Az ereje is. Azt gondolom ebből ered a szexepilje is. A szellemessége, a találékonysága, a képességei, ez mind azért, mert ő egy nagyon okos nő. Sokat fogjuk gondolkodni látni a kamera előtt. Benne leszel a fejében mert hozzád beszél, hisz ő a narrátor. Egy ilyen szerephezl tényleg okosnak kell lennie. Ez megmagyarázza miért találtam vonzónak a karakterét a könyvben és egy olyan színésznőt kellett találnunk, aki megtestesíti ezt az elképzelést is."

Caitriona Balfe-ről (Claire):
"Caitriona… egyszerűen figyelemre méltó. Órákon át tudnék áradozni róla." mondta Moore. Caitriona-nak van a legnehezebb dolga, hiszen ő alakítja Claire-t, ezért szinten minden jelenetben benne van, plusz ő csinálja a narrációkat is, így még a szabadnapján is dolgozik. Ám, még a legnehezebb pillanatokban is képes jó kedvre deríteni a társaságot. "A csapat haldoklik és kimerült, és három centi sárban áll, miközben zuhog az eső, és mindez éjjel 2:00-kor, télen Skóciában. Mindenki haldoklik, de Caitriona akkor is viccelődik és megnevetteti az embereket. Ez elképesztő."

Jamire egy nagyon különböző férfi főszereplő azoktól, amiket már általánosságban megszokhattunk a televízióban, sok oldalú karakterességgel és olyan történet ívvel, amire az új nézők valószínűleg nem számítanak. Mint mesélő, mennyire vonzó számodra ez az eltérő vonás?
"Azt gondolom ez nagyszerű mert, ahogy épp mondtad, nem szokványos és mint történet mesélő számára ez egy jutalom, hogy olyan karakterekkel és történettettel dolgozhatunk, ami nem szokványos. Úgy érzem nagy érték van ebben, mert a nézők nagyon ismerősek a történetekkel. Mindannyian ismerjük az általános felépítésüket gyerekkorunkból. Ismerjük a hősöket. Értjük hogy milyennek kéne lenniük. Tehát amikor olyan főszereplő kapunk, aki különbözik és, aki egy nem tradicionális történettel rendelkezik az lenyűgöző. Valóban élvezetes, hogy van egy olyan valaki, mint Jamie, hogy ha egy új néző vagy és még csak most kapcsolódsz be a sorozatba és fogalmad sincs az eseményekről, hogy miről is szól ez az egész sorozat, és találkozol Jamie-vel az első részben, garantálom, hogy nem fogod tudni hol köt ki ez a srác az évad végére." 

Sam Heughan-ről (Jamie):
"Jamie szemeiben van egy bizonyos csillogás. Ezen kívül egyszerű bájjal, egy karizmatikussággal rendelkezik. És látod benne az emberséget. El kellett hinnünk, hogy ez az a srác, akit majdnem halálra korbácsoltak, és hatalmas tragédiákat szenvedett el életében - úgy értem, tényleg van pár szörnyű dolog a fickó háttértörténetében - és mégis minden nap mosolyogva kel fel. De ugyanakkor, meg kellett értenünk, hogy a tragédia és a fájdalom mindig ott van. És Sam-ben ez megvan ... ez egy bizonyos leírhatatlan tulajdonság. Látod benne. Van egy egyszerű bája és mégis van valami sötét ott a háttérben, amit bizonyos időnként megtud érinteni. Így hát tökéletesen megtestesíti Jamie karakterét."



Minden turné állomáson egy skót jellegzetességet mutatunk be nektek.
A megfejtést a Rafflecopter megfelelő sorában kell beírnotok, így részt vehettek a sorsoláson, ahol egy Outlander könyvcsomagot sorsolunk ki.
Figyelem!Csak magyarországi címre postázunk!
Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

Az egyik legrégebbi ma is használatos […] A legenda szerint, a 9. században II. Angusz király vezette a pikteket és a skótokat csatába az angol Ethelsztán király ellen, a mai Athelstaneford melletti mezőn, amikor bekerítették őket és az éjszaka folyamán Szent András, akit korábban ferde kereszten égettek el s vált mártírrá, megjelent neki és biztosította a győzelemről. A következő nap mindkét oldalon egy fehér andráskereszt jelent meg. A piktek és a skótok ezen felbuzdultak és legyőzték az angolokat. Azóta szerepel egy fehér andráskereszt skótok [...]-n.



A Blogturné további állomásai

Augusztus 9 - MFKata gondolatai
Augusztus 10 - Roni olvas
Augusztus 11 - Kelly Lupi olvas
Augusztus 12 - Függővég
Augusztus 13 - Insane life
Augusztus 14 - Deszy könyvajánlója
Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése