Xiaomi Mi3 - Teszt (Száomi)



Előre leszögezem nem vagyok egy telefon örült, bár most sikeresen lecseréltem egymás után kétszer is a telefonom, de ez most mellékes. Cikkünk főszereplője a Xiaomi Mi3. Hogy mi????? Nem olvastátok félre, ez a neve, de itthon ne is nagyon keressétek nem igazán kapni. Van ugyan egy weboldal, de egy nagy lehúzás. Az enyémet egy külföldi boltból rendeltem, ahol is van EU-s raktárból való szállítás, és hogy ez miért jó? Mert EU-n belüli küldeményekre nincs vám. Igaz drága volt a szállítás: 52 dolcsi de még így is 100 000 alatt tudtam maradni, ami szerintem remek ár egy ilyen készülékért. Na de nézzük miért is éri meg.

Nyers erő

Először nézzünk meg egy listát a telefon nyers adatairól:

  • CPU: Qualcomm Snapdragon 800 8274AB Quad-core 2.3GHz
  • GPU: Adreno 330
  • RAM: 2GB
  • Képernyő: 5 inch FHD 1920x1080 IPS LG vagy SHARP panel 441PPI
  • Kamera: 13 Megapixel Sony Exmor lencse dual led vakuval és egy 2 Megapixeles első kamera
  • Tárhely: 16GB vagy 64GB
  • Akkumulátor: 3050mAh
Aki kicsit is jártas az okostelefonok világában az tudhatja, hogy ez jelenleg tévedhetetlenül egy bivaly erős masina. A Snapdragon 800-nak köszönhetően a FullHD filmek lejátszása sem akadály és minden gördülékenyen működik a telefonon; a képernyő animációktól az appok futtatásáig, amit persze jócskán megtámogat a 2GB memória, ami jelenleg szerintem minden igényt kielégít. A grafikus gyorsító személyében egy Adreno 330-ast tisztelhetünk, ami remek szolgáltatást nyújt a 3D-s tartalmak, például játékok futtatásánál. Nem igen létezik olyan, amivel meg leget fogni ezt a telefont.


A kijelző egy csoda; az 5 colos IPS kijelző betekintési szögei kitűnőek, a színkezelés remek, a fényerőre sem lehet panasz napos időben is tudtam tájékozódni a képernyőn. Ezekhez hozzá tesz még néhány remek extrát maga a MIUI rendszer is, hiszen ebben külön beállítás van kesztyűs módhoz, így hideg téli napokon a jó vastag kesztyűben is tökéletesen vezérelhető marad a telefon. Valamint, amit nem gyakran látni; lehet a kijelző beállításait állítani. Pontosabban a telítettséget és a színhőmérsékletet. A telítettség még annyira nem is látványos, de a színhőmérséklettel kapunk 3 opciót: Hideg, Természetes és Meleg. Így aki nem szereti annyira a színeket lejjebb veheti a Hideg beállítással, aki az élethűre esküszik állítsa Természetesre, aki pedig inkább a dús AMOLED szerű színeket szereti, mint a Samsung készülékeken az beállíthatja nyugodtan Meleg színhőmérsékletre a kijelzőt.



Kamera
Hát mit is mondhatnék... Sony. Ez azért jelent valamit, ha nem is díjnyertes képeket lehet készíteni, de egy átlagos felhasználó minden igényének képes eleget tenni. Remek a kezelőfelülete a kamera programnak és a beállítások szinte soha véget nem érőnek tűnnek, de nehogy megijedjetek, aki nem ért hozzá vagy nem is akar és egyszerű megoldást szeretne egy gombnyomással átválthat Egyszerű üzemmódba, ahol a beállítási lehetőségek legminimálisabb szintjét kapjuk és máris nekiállhatunk megörökíteni a remek pillanatokat. Videót a kicsike 1080p-ben rögzít és meglepő 60FPS-sel, amit elég szépen fenntart rossz fényviszonyok között is. Ez persze lehetőséget ad olyan extra effektekre, mint a gyorsított felvétel. Ezzel minden felvételünk eseményei tört részére csökkennek, mivel gyorsítva lesz mentve a képi anyag. Tippem szerint pár rendszerfrissítés múlva lesz lassított felvétel is, azt várom csak igazán, azzal remek kis műalkotásokat lehet készíteni.





Hang
Sajnos nem áll rendelkezésemre információ arról, hogy milyen hang serkentő technológia is dolgozik a készülékben, de a telefon alján elhelyezett hangszóró ugyan nem sztereóba, de meglepően hangosan és tisztán szól, így egy rossz szavam nem lehet. A fülhallgatós hangzás viszont remek, hisz a MiSound Enchanter bekapcsolásával - amit a beállításokban találunk -, olyan tiszta hangzásvilágot kapunk, amit csak nagyon kevés telefonnál, és még a fejhallgatónk típusát is kiválaszthatjuk. Valamint az igazi zeneguruknak egy teljes hangszínszabályzó is jár, ahol kedvük szerint állítgathatják a hangszíneket.




Adatforgalom
Negatívum vagy sem (én nem tartom annak) a telefon csak 3G mobilinternet sebességre képes, mivel Kínában csak ez elérhető, ám a magyar szolgáltatások árát és az adatforgalmi határokat figyelembe véve szerintem az emberek többségének bőven elegendő a 3G sebesség.

Üzemidő

A 3050mAh meglepően soknak számít manapság, nagyon kevés telefon képes ekkora akkumulátorral ilyen kecses formát tartani. Ez persze az üzemidőn is látszik. Nehéz használat mellett is képes egy napot teljesen végigharcolni, mérsékelt használattal akár kettőt is és ez igen szép eredmény. 

Külső
A gyártó szerint belül egy magnézium alapú váz található, ami jó hír hisz egy stabil telefont kapunk ennek hála, de azért mégsem 10 kg. Kívülről sajnos nem tudom mivel, tippem szerint valami műanyag és grafit keverékkel van befedve, ami meglehetősen kemény, de ha az ember a kezébe fogja puha selymes érzése van, ami igazi kényeztetés egy hideg fém telefon vagy kopogós rideg műanyag telefon után. A szélei enyhén kerekítettek, ami tovább növeli a telefon tartási kényelmét. Sajnos nem egy kis telefon, így az egykezes használat nem valami tökéletes. Hozzá teszem nincs egy nagy kezem. Viszont  landscape módban igen jól tartható a telefon két kézben csak arra figyeljünk mivel a hangszóró a telefon alján található ha azt lefogjuk akkor nem igazán fogunk hangokat hallani.



Szoftver
A telefonon a Xiaomi saját Android változata fut ami a MIUI névre hallgat, minden túlzás nélkül ez a legtestre szabhatóbb rendszer, amit valaha láttam. Oldalakat lehetne írni arról, miért, de ebbe inkább nem megyek bele feljebb is említettem néhány példát és az csak a jéghegy csúcsa.





Share on Google Plus

About SouL

Lassan 30 éves geek programozó és játék őrült.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése