Blogturné ~ Sophie Jordan: Firelight - Tűzláng


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából október 15-én jelenik meg a Sophie Jordan: Firelight trilógiájának első része, a Tűzláng. A Blogturné Klub hat bloggere a Lángvilág blogturné keretein belül bemutatja nektek a drakik világát! 

2013. október 10-től minden nap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel találkozhattok, ha velünk tartotok.

Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de nyerhettek is! A Könyvmolyképző Kiadó felajánlott 3db nyereménykönyvén kívül, gazdára talál még 5db Sophie Jordan által dedikált Tűzláng könyvjelző is!!! A bejegyzések végén megtaláljátok a játékhoz tartozó Rafflecopter dobozt, aminek helyes kitöltésével versenybe szállhattok a könyvekért, illetve a könyvjelzőkért!





Szerző: Sophie Jordan
Cím: Tűzláng (Firelight)
Sorozat: Firelight #1
Műfaj: YA Fantasy
Fordító: Marczali Ferenc
Külföldi megjelenés: 2010.09.07  (HarperTeen)
Magyar megjelenés: 2013.10.15 (Könymolyképző)
Értékelés: 3,5 pont

EGY FÉLTVE ŐRZÖTT TITOK. 
HALÁLOS ELLENSÉGEK. 
PUSZTULÁSRA ÍTÉLT SZERELEM. 

A drakik a sárkányok mai leszármazottai, akik képesek emberből sárkánnyá, és sárkányból emberré változni. A tűzokádás ritka képességével megáldott Jacinda még a drakik között is különlegesnek számít, mikor azonban lázadó természete miatt családja menekülni kényszerül az emberek világába, a lány nagyon nehezen tud beilleszkedni új közegébe. Közben egyre gyengül a benne élő draki szellem, és az egyetlen lény, aki képes életet lehelni Jacinda sárkány-énjébe nem más, mint a gyönyörű, rejtélyes Will. 

Csakhogy Will családja drakikra vadászik, ám Jacinda annak ellenére sem képes ellenállni a fiúnak, hogy tudja: nem csak saját életét, de a drakik legféltettebb titkát is kockára teszi. 

Mitikus erejű, magával ragadó történet egy lányról, aki szembeszállt az elvárásokkal, és akinek szerelme ősi tilalomfákat döntött le.



értékeljünk

Ez a könyv még jóval azelőtt magához vonzott, hogy a KMK megvette volna a magyar jogokat. Borító mániákus révén, valami armageddon kellett volna ahhoz, hogy elmenjek mellette, hiszen a borító nem csak hogy gyönyörű, de egyenesen lehengerlő. Illetve elég beszédes is azokkal az arany pikkelyekkel, így már tudtam, hogy a bűvös S betűs mitikus lényekről fog szólni, vagyis sárkány alakváltókról, amiből valami rejtélyes oknál fogva sajnos igencsak harmatgyenge a felhozatal, nem csak itthon, de a külföldi piacon is. Ennek fényében nem kicsit voltam izgatott, amikor ráleltem a Firelight-ra.



Bár hírhedt anti-YA klubtag vagyok, a Nightshade sorozatot is nagyon szerettem például, így reméltem, hogy a Firelight is hasonló lesz, csak sárkányokkal farkasok helyett. Azaz reméltem, hogy egy pörgős, magával ragadó, szerfelett komplex sztoriba csöppenek majd, ahol a középkor szerű fantázia világ tökéletesen keveredik a modern valósággal. Nos, sok közös volt a két könyvben, de sajnos nem ez. 

A könyv egyik pozitívuma a drakik világa. Ugyan irdatlan nagy bánatomra nem láttunk belőle túl sokat, de az a néhány jelenet a könyv elején, illetve amit később Jacindától megtudunk, az elejtett információk alapján bátran kijelenthetem hogy az egyik legszebben felépített és egyik legérdekesebb világ az alakváltós könyvek kategóriájában. A különböző kasztok, és az egész hierarchia tökéletesen működik. Nagyon tetszik a drakik úgymond "mitológiája". Az, hogy inkább tartják magukat sárkányoknak mint embereknek (ami logikus, hiszen sárkányok azon leszármazottai, akik úgymond kifejlesztették az alakváltás módszerét) és ahogy Jacinda sárkány "lelke" egyre halványodik már lassan nekem fájt. Ha más nem is tetszene, már csak ezért is olvasnám tovább a sorozatot. 

No, de nem kell parázni, itt nem áll meg Sophie tudománya, ugyanis az oké, hogy jól felépítette ezt a világot, de rettentő jól át is tudta adni a leírásaiban mindazt. Bár valószínűleg senki sem tudja, hogy hogy is néznek ki ezek a lények pontosan, szerintem még maga az írónő sem (humanoidok vagy teljesen sárkány szerűek? Igazából mindkét variációra találunk érvet és ellenérvet a könyvben bőven, úgyhogy fogalmam sincs hogy képzeljem el őket..) de maga a leírás gyönyörű. Legalábbis a könyv elején, amikor Jacinda először alakul át "szemünk láttára". Illetve az érzelmek, érzések is teljesen valóságosan jönnek át. Imádtam minden jelenetet, ahol a sárkánylét igazán előjött, az elején lévő világbemutatástól, Jacinda draki énjének megnyilvánulásáig az ember világban.


Abszolút pozitívum volt még Jacinda draki udvarlója, az alfa rejtélyes utódja, Cassian! Sajnos nem sokat szerepel, és mivel a történet Jacinda szemszögéből íródott, aki nem kedveli kifejezetten, így nem sok jót tudunk meg róla, de mégis mindenki érezheti hogy ő az a félreértett rossz fiú, aki már-már klisének számít a műfajban, mégis minden alkalommal működik és meghódítja az olvasók szívét (legalábbis az enyémet MINDIG). Na meg persze ő az aki sosem kapja meg a lányt, de erről majd később...


Szóval, ennyit a pozitívumokról sajnos. Had szögezzem le ISMÉT, hogy általában pont a most következő jellegzetes, SZÁMOMRA negatív tulajdonságok miatt kerülöm a YA könyveket. Aki ezektől nem szokott a falnak menni, és imádja a műfajt, valószínűleg jobban élvezi majd a Lángvilágot is. 

Már említettem, hogy sajnos keveset kaptunk a drakikból. Annak ellenére, hogy bár a fülszöveg is elmondja, hogy Jacinda és családja az emberek közé menekül, és Jacinda ezerszer (amúgy tényleg, már kezdett picit unalmassá válni) megemlíti monológjaiban, hogy neki a draki élet a mindene, és néha néha elő is jön belőle, kicsit többet vártam, de az egész draki világ annyira a háttérbe szorul, és a tini/suli/családi dráma veszi át a helyét, hogy néha emlékeztetnem kellett magamat, hogy egy fantasy/paranormális könyvet olvasok, nem valami romantikus realista alkotást (szerencsére ahogy hallottam ez a második kötetben megváltozik).

És ha már tini/családi dráma... Ahhoz képest, hogy Jacinda egy erős, két lábon a földön járó (akkor is ha néha bizony szárnyakat növeszt) karakternek indult, abban a pillanatban, hogy kikerült az emberek világába egy 180 fokos fordulatot vett, és beállt az idegesítő, fülig szerelmes, egysíkú YA hősnők hosszú sorába. Gyakran mondják, hogy a szerelem bolonddá tesz, nahát ez Jacinda esetében fájdalmasan igaz és még a szenilitás is utol éri.

"Jacinda annak ellenére sem képes ellenállni a fiúnak, hogy tudja: nem csak saját életét, de a drakik legféltettebb titkát is kockára teszi. " Mondja a fülszöveg. És tényleg! Bár vagy nyolcvannyolcszor letisztázza magában, hogy az áhított fiú az ősellensége és kerülnie kellene, mint a rossz pénzt, erre öt oldal sem megy le, és már a szöges ellentétét gondolja/csinálja. Tényleg olyan, mint a vasorrúbba a mágneses viharban teljesen biztos voltam benne, hogy az "én és én meg a Will" című könyvet olvasom


b.) Abszolút SEMMI nem indokolja a szerelmi szálat ezzel a Will gyerekkel. Tisztán látszik rajta, hogy a két karakter közt semmi, természetes kémia nincs, nada, zilch, csak az erőltetett amit az írónő akkor is belénk akar verni, ha beledöglik is! Lehet, hogy az segített volna, ha Will karakterében lett volna valami kis élet. Egyelőre olyan ez az egész, mint két marionett bábu, akiket Sophie rángat ide-oda, mint egy őrült. Ja és persze bedobja az elengedhetetlen szerelmi háromszöget, ami az elejétől kezdve halálra van ítélve és a vak is látja, hogy ki kivel áll össze, de azért nyújtsuk, mint nagymama a rétestésztát. 

Igazából ezen már csak a mellékszereplők segíthettek volna, de ők talán még rosszabbak voltak. Az egyetlen karakter aki tényleg felkeltette az érdeklődésemet, és nagy potenciált látok benne az a szerelmi háromszög harmadik szöge, Cassian, Jacinda falkájának "trón örököse". Akiből nem kapunk többet három jelenetnél, de azt is sajnálatos módon Jacinda szemszögéből.. (már csak miatta is érdemes elkezdeni a következő részt, hátha...). Jacinda anyja és húga vitte a pálmát a szívlapát osztásnál.

Drakikat akarok! Az elején fel-fel tűnő karakterek öt másodperces szereplésük alapján is sokkal érdekesebbek, mint bármelyik későbbi mellékszereplő...


Összességében:

Ami jobbá tehette volna a könyvet, szerény véleményem szerint, az a váltott nézőpont. Bár tény, hogy a két főszereplő itt Jacinda és Will, de sokkal érdekesebb lett volna, hogyha Jacinda nézőpontja mellett, Cassian szemén át néha néha belepillanthattunk volna abba, hogy mi folyik a falkában. 

Mindezek ellenére abszolút, meleg szívvel ajánlom a műfaj kedvelőinek, ha valami kis újdonságra vágynak a sok angyalos, farkasos könyv mellett. De azoknak is ajánlom, akik csak szökőévente fognak YA-t a kezükbe, mert bár valószínűleg a falhoz csapkodós kategóriában végzi, mégis az a kevés draki vonal, és a folyamat, ahogy Jacinda próbálja életben tartani draki szellemét, abszolút lenyűgöző. És ezért is remélem, hogy érdemes lesz odafigyelni a folytatásra. A Tűzláng egy közepes kezdése egy érdekesnek ígérkező sorozatnak.




U.i.: A fordítással teljesen meg voltam elégedve. Piros pont érte!

U.i.II.: Őszinte bocsánat a sok gif-ért, de úgy éreztem valahogy szemléltetnem is kell az érzéseimet a sztorival kapcsolatban, nem elég csak kiírnom magamból, mert akkor itt ülhetnék holnap reggelig (nocsak, még egy pozitívum?!)



Blogturné Extra - Team Cassian



Arra gondoltunk, hogy a blogturné keretében tartunk egy kis versenyt a két Jacinda körül legyeskedő férfi között! A kérdés tehát adott: Team Will vagy Team Cassian? 

Nálam most Cassian "kampánybeszédét" olvashatjátok, Deszy oldalán pedig megismerhetitek Will-t is

Van egy szavazódobozunk is, amiben a ti véleményetekre vagyunk kíváncsiak. Ti kinek drukkoltok? Will-nek vagy Cassian-nek?  Természetesen várunk vissza titeket a könyv olvasása után a szavazásra, van időtök dönteni!

~~~

Jacinda mocskosul mázlis csaj, ezt senki nem vitatja. Azon kívül, hogy egyszerre két srác is bele van esve, mint vak ló a gödörbe, és bár nem vitatjuk, hogy Willben is van potenciál (már amikor nem vadássza Jacindát és fajtársait...), akiért igazán irigyelné őt minden olvasó, kiknek szívét  a férfi nem dobogtatja meg, az kétség kívül CASSIAN, a draki herceg.

Greylupus kolleginával összeszedtünk nektek 7 olyan okot, amiért mi (és biztosan vagyunk benne, hogy minden épeszű hölgy társunk, aki most ezen sorokat olvassa) Cassian-nel lovagolnánk repülnénk el a híres, gyönyörű naplementébe. 

Olvassátok, irigykedjetek, sóhajtozzatok és szavazzatok CASSIAN-RE!

  1. A NEVE - Tudjátok hogy tartja a mondás; különleges név, különleges embernek! Mondjátok csak ki hangosan: C-A-S-S-I-A-N! Hát nem eredeti és rejtelmes?? És micsoda dögös hangzása van!
     
  2. "HERCEG" - Bizony, ő a leendő vezére a draki fajnak, aki fiatal kora ellenére igen is komolyan törődik a draki közösséggel és biztonságukkal.
     
  3.  IGAZI ALFA HÍM - Cassian egy született vezető, tekintéllyel és hatalommal, ám mégsem él vissza egyikkel sem, de ha kell képes határozott döntéseket hozni.
  4. HAWT - Azaz ellenállhatatlan külsővel áldotta meg a nagytestvér. Cassian kimagaslik a méretével a többi ember és draki közül, a haja fekete és különleges lilásfekete a szeme.

    "A szemem csak lassan észleli és dolgozza fel, amit már úgyis tudok. Felbámulok rá. Hatalmas termete falként tornyosul előttem. Jóval két méter felett. Már el is felejtkeztem a méretéről."

    "Nem állom a tekintetét, így a vállára hulló hajában megbúvó fekete csillogást tanulmányozom."
    "Lilásfekete tekintete a legtöbb lányt gúzsba kötné."

    "Nagydarab, férfias, olyan… fenyegető. Egy pillanatra eszembe jut a keze erős, meleg szorítása, ahogy megfogta tegnap az enyémet az Elkerülő Repülőhadművelet-gyakorlaton."
  5. VAGÁNY, RETTENTHETETLEN - Az isteni külső mellé egy oroszlán szív társul, mely nem riad meg semmitől, ha a szeretteiről van szó. Bár a drakik között nőtt fel, ahol belenevelték, hogy az embereket messzire kerülje, mégis szemrebbenés nélkül beleveti magát az emberek, vadászok világába, hogy a szeretett lányt közelében legyen.
  6. ÉRZŐ SZÍV Tipikusan az a " megszelídíthető rossz fiú", akire minden lány vágyik. Kifelé kemény, ellenkezést nem tűrő, hatalmat sugároz, de akit szeret, azzal teljesen másképp viselkedik. Bár megszerezhetné magának Jacindát egy mozdulattal, mégis türelmes vele, képes kivárni azt, hogy ne erőszakkal kelljen a párjává tenni a lányt.


    "–Tudod, milyen elviselhetetlen volt nélküled? Te nem olyan vagy, mint a többiek! Te nem olyan vagy, mint a többiek! – A keze vadul kaszálja a levegőt. Fájdalmasan nagyra nyílt szemmel bámulok rá. – Nem vagy idomított kiskutya, aki megteszi, amire betanítják. Benned tűz van. – Megtörten felnevet. – Nem szó szerint gondoltam, bár úgy is igaz persze. Van benned még valami más, Jacinda. Rajtad kívül nekem ott semmi sem valódi, semmi nem érdekel."
  7. Ő  EGY DRAKI - azaz félig ember félig sárkány, ráadásul azok közt is egy igazi ínyencség, ugyanis az egyik legerősebb - egy Ónix draki. Extra pozitívum lehet, hogy vele a fellegekben repülés nem csupán metafora ;)

    "Ők nemcsak a legerősebbek és legnagyobbak a drakik közül, de általában a leggyorsabbak is."
    Cassian draki formában is nagyon látványos és tekintélyt sugárzó:

    "Csupa fénylő, fekete izom és metsző inak."

    "Éjsötét villanások cikáznak Cassian olajbarna bőrszíne alatt. Drakiteste arra vár, hogy végre előrobbanhasson."

    "Sziszegve hőt lehelek, míg előttem földet ér egy suhanó fekete alak, hatalmas, világos szárnyai lila fényben pislognak. Cassian." 

    "Sokszor láttam már Cassiant teljesen manifesztáltan. De most, hogy nincs itt senki más a falkából, félelmetes látvány. Magasabb és nagyobb, mint emberi alakban. Izom és ín feszül a feketén csillogó bőr végtelen terjedelme alatt. Hatalmas szárnyai szinte bőrszerűek."





Szeretnéd megismerni a drakikat? Szeretnél nyerni egyTűzláng című könyvet? Vagy az 5 darab könyvjelző egyikét?

Segítünk ebben!

A Blogturné minden állomásán elrejtettünk betűket, melyeket összerakva a drakik egyes fajainak nevét kaphatod meg. Ezeket írd be minden nap a Rafllecopter dobozába és a turné végén részt veszel a sorsolásban!

A turné további állomásai:

2013.10.10. Deszy könyvajánlója
2013.10.11. Nem harap a…
2013.10.12. Függővég
2013.10.13. KellyLupi olvas
2013.10.14. MFKata gondolatai
2013.10.15. Dreamworld



Függővég a 'Blogturné Klub' csoport tagja


Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése