Blogturné - Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája [Nyereményjáték]



A Twister Media Kft. elhozta hazánkba Soman Chainani népszerű trilógiájának első részét, a Jók és Rosszak Iskoláját. A regény már hat kontinensen megjelent, 23 nyelvre fordították le és hamarosan film is készül belőle. Gyertek és járjátok be velünk a Jók és a Rosszak Iskoláját, a tornyokat és a furcsa szobákat, barangoljatok velünk a kék minden árnyalatában játszó fák között a Végtelen-erdőben és fedezzétek fel velünk a mesék világát egy kissé más értelmezésben. Ismerkedjetek meg Agathával, aki egy temető mellett lakott és biztos volt benne, hogy a Rosszak közé kerül, illetve Sophie-val, aki kiskora óta hercegnőnek készül és eredendően Jónak tartja magát. Agatha mégis Végestelen lesz, Sophie pedig Végességes. Vajon hiba történt vagy a két lány nem is az, akinek feltételezi magát?

Az út első napjára 2015. november 7-én kerül sor, majd ezt követően minden nap másik hét blogger segítségével ismerhetitek meg a Jók és a Rosszak Iskoláját. Eközben persze érdekességekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a rendhagyó nyereményjátékunkon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - nyolc példány a Jók és a Rosszak Iskolája című könyvből, továbbá a blogok némelyikén még egyéni nyeremények is lesznek: könyvjelző, órarend és kitűzők!

https://www.goodreads.com/book/show/16248113-the-school-for-good-and-evil http://ajanlat.twister.hu/konyv/jok-es-rosszak-iskolaja/

Kiadó: Twister Media
Megjelenés: 2015.10.15.
Műfaj: Ifjúsági fantasy
Fordította: Bózai Ágota
Értékelés: 4 pont


Sophie és Agatha jó barátnők; a következő tanévben felfedezik, hová kerül minden eltűnt gyerek: a Jók és Rosszak Iskolájába, ahol egyszerű fiúkból és lányokból tündérmesehősöket és gazembereket képeznek. Gavaldon legszebb lánya, Sophie egész eddigi életében titkon arról ábrándozott, hogy elrabolják, és elviszik egy elvarázsolt világba. Rózsaszín ruhákban, fess topánkákban jár. Rajong a jó cselekedetekért, ezért egészen biztos abban, hogy nagyon jó jegyeket kapna a Jók Tagozatán, és dicséretes mesekönyv-hercegnő bizonyítványa lehetne. Agatha viszont mindig formátlan, fekete hacukákban jár, gonosz macskája van, és szinte mindenkit utál, ezért természetesnek látszik, hogy ő a Rosszak Tagozatára kerül.

Amikor azonban a két lány a Végtelen Erdőbe kerül, azt tapasztalják, hogy sorsuk a remélttel éppen ellentétesen alakul, és hamar rájönnek, hogy egy tündérmeséből a leggyorsabb kivezető út az, ha… végigélik.


 Ősidőknek erdejében
Két kastély áll, fej fej mellett;
Egy a Jónak, egy Gonosznak
Együtt, de mind mást tanulnak.
Menekülnél, de nem lehet
Kifele csak mese vezet.

 

"A mesék és a való élet közötti határvonal bizony nagyon vékony." 

A Jók és Rosszak Iskolája olvasása közben végre sikerült rájönnöm miért szeretem én ezeket a könyveket annyira, annak ellenére, hogy elméletileg a hasonló könyvek varázsát a gyerek élik át igazán. Nos, a kulcsszó az 'elméletileg', ugyanis a gyakorlatban más a helyzet. Az Ever After High könyvek és a Jók és Rosszak Iskolája számomra ugyanannyira varázslatosak, mint gyermekkorom meséi. A különbség abban rejlik, hogy míg régen főként a fantáziavilágért értékeltem a meséket, addig most, idősebb fejjel a mondanivalójuk ragad meg.

A Jók és Rosszak Iskolája egyszerre biztosítja a gyermekek és az idősebbek számára ezt a bizonyos varázst, hasonlóan, mint korunk legjobb animációs filmjei. Valljuk be, a régi tündérmesék bőven hagynak kivetnivalót maguk után, ami a karaktereket, és legfőképp a mondanivalójukat illeti. A Jók és Rosszak Iskolája pont ezeket figurázza, parodizálja ki roppant okosan és szórakoztatóan, közben pedig kijavítva azokat az eszméket, amik az eredeti mesékben valahol vakvágányra tévedtek.

Sokan mondják, hogy a Harry Potter könyvekre hasonlít, és bár én azt csak a filmekből ismerem, azért látom, miért mondják ezt. A sztori egy bentlakásos iskolában játszódik és híres tündérmeséken alapul. Ennek ellenére, miközben nagyrészt könnyű és szórakoztató, meglepően sok benne a sötétség és az elgondolkodtató, mély mondanivaló. Eleinte rengeteg dolgot megkérdőjelez, szembeállít egymással, ilyen például, hogy valójában mit is jelent a jó és mit a rossz, mi a barátság. Emellett pedig azt próbálja elmagyarázni, hogy a saját életünket mi formáljuk, a mi döntéseink vezetnek az élet útján, mi formáljuk magunkat, nem más. Nincs előre megírva, hogy mik vagyunk, mikké válunk. Nem az számít más mit tenne, mondana, a mi döntéseink a fontosak.

A fentiek szembeállítására a két főszereplőt használja az író, és attól, hogy ez a rész már-már klisé, még egy nagyon fontos eleme a tanulság ismertetésének. Sophie és Agatha nem is különbözhetnének egymástól, mégis barátok. Sophie az arany gyermek. Gyönyörű, mindig tökéletes, rózsaszínben látja a világot és egy igazi hercegnő alapanyag. Agatha ezzel szemben antiszociális, közel sem mondató gyönyörűnek, és inkább egy pályakezdő gonosz boszorkányra gondolnánk, ha először találkozunk vele. De a tökéletességre való törekvés gyakran sötétebb személyiséget rejt. Mindenki tudja, hogy egyik szupermodell sem tökéletes testtel, hajjal és sminkkel jön a világra. Keményen kell a szépségért dolgozni, amitől gyakran a lelkük szenved. A rút kis kacsa története sem újdonság senki számára, ahogyan biztos mindenki ismer akár közelebbről akár távolabbról olyan személyt, aki szarik a világra, arra hogy mások mit gondolnak, nem is szeret barátkozni. Biztos vagyok benne, hogy egy rút kiskacsákra előbb bíznánk rá az életünket, mint egy tökéletes hercegnőre. A Jók és Rosszak Iskolájában is hasonló a helyzet, de mint mondtam, mivel a történet tanulsága (ha nem vesszük figyelembe, hogy a végére minden felborul), hogy senkinek nincs megszabva a sorsa, hogy melyik kategóriába esik, ezért arra fókuszál, hogy a szereplők döntései számítanak, nem az, hogy honnan indultak. A történet tehát nem teljesen arról szól, hogy éljenek egy teljesen más közegben, sokkal inkább arról, hogyan találnak rá önmagukra. Mint említettem azért van itt kellő sötétség is, és Sophie és Agatha lassan ráébrednek, hogy szörnyűbb dolgok is történhetnek velük annál, hogy hogyan alkalmazkodjanak az új életükhöz.

A világ és a helyszínek tele vannak easter-eggekkel a különböző híres mesékből, és mindent felsorakoztat, amire egy tündérmesétől számíthat az ember. Hősies, jóképű lovagok és bájos lányok a Jók iskolájában és ronda, otromba lények, velejéig romlott gonoszok a Rosszak iskolájában.

A könyv humor szinten nagyon ott van, Agatha, a diákok és a tanárok, és az abszurd szituációk amikbe kerülnek rengeteg vicces percet szolgáltatnak az olvasóknak.

A Jók és Rosszak Iskolája egy tökéletes mese lenne, ha a végére ne dobta volna ki az ablakon mindazt, amit tanítani próbált addig. Úgy éreztem, hogy ellentmondásokba ütközünk az addigiakkal és azzá válik, amit ki akar figurázni. Megjelenik a romantikus szál, ami véleményem szerint igyekszik tönkre tenni az egész elvet, amin eredetileg alapul a történet. A könyv vége szinte tökéletes is lenne, ha nem árnyékolná be az a 180 fokos fordulat, amit előtte vett. Ha ettől eltekintünk, és csak a pozitívumot nézzük, akkor bizony 5 pontos, a baj csak az, hogy amíg nem jön egy "Jók és Rosszak Iskolája: az eljövendő múlt napjai" könyv, addig sajnos ez marad, ezért így "csak" 4 pont. Nagyon örülnék neki, ha a következő két részben valamilyen módon megoldaná ezt az író, mert imádom a szereplőket, a humort, és a világot is.

u.i.: Imádom a kiadót, amiért meghagyta ezt a gyönyörű borítót, és a reklámanyagokért, beleértve a lefordított könyvtrailert is!

Rendeld meg a kiadótól! Most két darab kitűzőt, egy könyvjelzőt és órarendet kapsz ajándékba!


A Twister Media Kft. bőkezűségének köszönhetően ezúttal rendhagyó nyereményjátékra invitálunk titeket. Minden állomáson egyéni játék és egyéni nyeremény vár Titeket. Összesen nyolc példány Jók és Rosszak Iskolája kerül kisorsolásra, továbbá könyvjelzők, órarendek és kitűzők. Érdemes játszani minden állomáson, így nagyobb eséllyel nyerhetitek meg a könyvek egyikét. Sikeres játékot!

Figyelem! Csak Magyarország területén belül postázunk. A nyertesnek kiértesítést követően 72 órájuk van válaszolni az emailre, azután újabb nyertest sorsolunk.

Nyeremény:  
Egy szerencsés nyertes egy Jók és Rosszak Iskolája könyvvel, egy könyvjelzővel, egy két oldalú órarenddel és két db. kitűzővel lesz gazdagabb a Twister Media Kft. felajánlásából.

 

Szabályok:  
  1. A Rafflecopterben add meg az e-mail címed (kötelező)
  2. Válaszolj a Rafflecopterben feltett három kérdésre (kötelező)
  3. Lájkold a Függővég és a Twister Media facebook oldalát (plusz pontért, nem kötelező)

Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 megjegyzés:

  1. "Van kedvenc hősöd/gonoszod?" kérdésnél bárhonnan lehet venni karaktert? Hőst és gonoszt is kell írni, vagy elég csak az egyiket?

    VálaszTörlés
  2. Szia! Mikorra várható a sorsolás? :) Köszönöm szépen! :D

    VálaszTörlés