Blogturné ~ Shannon Hale: A Mesehősök Végzetkönyve



Ki ne akarná megismerni a mesehősök  gyermekeit? Itt az alkalom, hogy a Móra Könyvkiadó jóvoltából belepillantsunk a híres utódok középiskolai életébe az Ever After High sorozatban. Vajon az összes tini korú csemete elfogadja a neki szánt sorsot, vagy esetleg fellázad a már megírt története ellen? Megtudhatjuk A Mesehősök Végzetkönyve segítségével, amely az első regény a sorozatban.

Tartsatok a Blogturné Klub öt bloggerével és fejtsétek meg az állomások feladványait!  A sorozat első két megjelent részét mutatjuk be az olvasóknak összesen tíz állomáson keresztül.

Sorozat: Ever After High #1
Kiadó: Móra
Oldal: 320
Megjelenés:  2014
Műfaj: Middle-grade, Fantasy
Fordító: Bottka Sándor Mátyás
Értékelés: 4,5 pont
     
Az Ever After High varázslatos gimi! Itt készülnek fel a híres mesehősök tinigyermekei arra, hogy beteljesítsék előre elrendelt végzetüket, és átvegyék szüleik helyét a mesékben. Belőlük lesz majd a következő Hófehérke, Daliás Herceg vagy éppen Gonosz Királynő – akár tetszik, akár nem. Az örökség napján ugyanis ünnepélyesen el kell fogadniuk a Mesehősök Végzetkönyvében megírt sorsukat, és mindenki tudja, hogy aki ezzel szembeszegül, annak örökre eltűnik a meséje.

A Gonosz Királynő lánya, Raven Queen is hamarosan anyja nyomdokaiba lép, de éppen a kellő rosszindulat hiányzik belőle. Mi lenne, ha átírná élete meséjét?

Az előkelő Apple White a vidék legszebb lánya. Gondosan eltervezte, hogyan él majd boldogan, amíg meg nem hal, de ehhez el kell fogadnia Raventől a mérgezett almát, ahogyan a mese szól.
Ám ha Raven nem írja alá a Mesehősök Végzetkönyvét, mindkettejük számára…

ITT A VÉGE, DE EL NE FUSS VÉLE!



Aki ismer az tudja, hogy élek-halok a mesékért, animációs filmekért, és mindenféle mese feldolgozásért, így hát nem is volt kérdés, hogy lecsapjak-e a Mesehősök Végzetkönyvére. És bár mesekönyvet kisiskolás korom óta nem olvastam, hatalmas izgatottsággal kezdtem bele, és már a Meselőszónál tudtam, hogy imádni fogom, és valóban bele is zúgtam a történetbe és új kedvenc mesehőstis avattam, mintha azt előre megírták volna a nagykönyvben. És talán meg is tették...

Először is szeretném elmondani, hogy ez a könyv kívül-belül iszonyatosan gyönyörű és aranyos. A borító és a belső illusztrációk, az egész annyira mesés, teljesen lenyűgözött!

A könyv érdekessége, hogy talán jobban is élvezik az idősebb mese kedvelők, mint a gyerekek, akiknek szánták, legalábbis számos easter egg-et vehetnek észre hiszen rengeteg utalás van a klasszikus mesékre, abból is rengeteg az inkább Amerikában ismert meseszereplők. Illetve a legtöbb név is angolul szerepel, persze azért elmagyarázzák ki kicsoda és kinek a családjához tartozik, de a beszédes nevek csodája a gyerekeknél nagy eséllyel elvész. Ezek persze nem jelentik azt, hogy a kicsit nagyobb gyermekek nem élvezhetik, hiszen a stílus, a történet és a karakterek is könnyedén és hosszan elszórakoztathatják a fiatal közönséget. 

Nem tudom pontosan, hogy mit csináltam – válaszolt a Bolond Kalapos lánya –, de ez van, ha valaki mindig csinál valamit. És én ezt csinálom. Mert ha mindig csinálok valamit, akkor előbb-utóbb meg fogom csinálni azt is, amit csinálni akarok. Vagy nem?

Az írónő nagyon jól ötvözte a modernt, a humort és a cukit a klasszikussal, drámaival és gonoszsággal. Sokakat a Once Upon a Time (Egyszer volt, hol nem volt) c. tv sorozatra emlékeztethet, ahol a klasszikus mesék különleges fordulatokat vesznek, és teljesen más szögből láthatjuk őket, de közben azért nosztalgiázhatunk is, ahogy kedvenc gyerekkori meséinket elevenítjük fel. Hale a karaktereket is mesterien alkotta meg, mindegyiket fel lehet ismerni annak ellenére, hogy ők az általunk ismert mesehősök és gonoszok utódai, legtöbbjük pedig bizony nem esett messze a családfától. A történetszál kellően volt sötét, vicces, mesés és izgalmas, emellett pedig ahogy a jó meséknél szokás, nagyon tanulságos is.

Összességében: Minden mese rajongó gyűjteményének kihagyhatatlan darabja. Csipkejó szórakozás kicsiknek és nagyoknak is! Szerencsére nem kell várnom a második részre, így azonnal visszatérhetek Ravenhez és személyes kedvencemhez, az ő legjobb barátnőjéhez, a bolondos Madeline Hatterhez. 





Minden állomáson egy-egy szereplő nevét rejtettük el, nincs más dolgod, mint helyes sorrendbe rakni a kiemelt betűket és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Segítenek a karakterképek!

A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre. Sok szerencsét!




További állomások:

03.10. Kelly és Lupi olvas
03.12. Deszy Könyvajánlója
03.14. Insane Life
03.16. Függővég
03.18. Dreamworld

Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése