Best of ~ 2014 Könyvekben


Újabb év végéhez érkeztünk, és ahogy az lenni szokott kicsit hátradőlünk és visszatekintünk a legemlékezetesebb könyvekre, melyeket idén olvastunk.

Pontosan 50 darab új könyvet (mármint, ami nem újraolvasós) sikerült bekebeleznem idén, ami hárommal több, mint tavaly, és pontosan annyi, és ezzel teljesítettem a Goodreads kihívásomat is, úgyhogy most rohadt büszke vagyok magamra.

Az alábbi könyvek tették rám a legnagyobb benyomást... vagy azért, mert annyira jók voltak vagy azért, mert annyira szarok.


LEGJOBB IDEI KÖNYV

Külföldi megjelenés:


Illusion 
(Chronicles of Nick #5)
Sherrilyn Kenyon:

Kenyon megint lenyűgözött, és bebizonyította, hogy még az első blikkre a leghülyébb ötletnek tűnő sztoriból is briliáns könyvet tud kihozni. A Chronicles of Nick 5. része eddig talán a legjobb a sorozatban.

Magic Breaks
(Kate Daniels #7)
Ilona Andrews

Úgy néz ki Team Andews (Ilona és Gordon) nem tud hibázni (Az Edge sorozatuktól eltekintve), hiszen a Magic Breaks az első oldaltól az utolsóig egy tökéletes Urban Fantasy könyv! Magic Breaks = Végtelen akció, talány és humor. >> Értékelés <<

Fegyverrel sem tudnátok kényszeríteni, hogy válasszak a kettő közt. Fizikai fájdalmat okozna, ha valamelyik sorozatot fel kellene adnom.

Hazai megjelenés:

Poison Princess – Méreghercegnő
(Az Arkánum Krónikák #1)
Kresley Cole

Talán mondhatjuk, hogy olyan elfogult vagyok ezzel a sorozattal, mint annak idején az ICED-del, és olyan rajongást váltott ki belőlem már az első rész, ami kevés sorozatnak sikerül, és még annál kevesebb YA sorozatnak. Mivel nem lehet pár sorban leírni, miért annyira jó ez a regény/sorozat, meg amúgy is totál béna vagyok én ezekben, ezért csak annyit mondok, hogy aki nem kezd bele, az talán élete egyik legjobb olvasmányától fosztja meg magát. Nem hisztek nekem? Akkor gyerünk, próbáljátok ki és cáfoljatok meg! :P
>> Értékelés <<

LEGJOBB SZÁMOMRA-ÚJ-KÖNYV

Külföldi megjelenés: 

Endless Knight 
(Az Arkánum Krónikák #2)
Kresley Cole

Itt más sokkal több szerepet kap az Arkánum szál, a romantika is felerősödik, és azt hiszem itt szerettem bele végleg a sorozatba, pedig még a vég közelében sem vagyunk. Egyszerűen imádom az alapötletét.

LEGJOBB DEBÜTÁLÓ SOROZAT

Külföldi megjelenés: 

Burn for Me
(Hidden Legacy #1)
Ilona Andrews

WOW! Ahogy a Magic Breaks-nél is említettem, Andrewsék NEM tudnak hibázni mostanában. A Borítója egyáltalán nem tükrözi a könyvet, ezért kissé szkeptikus voltam, még akkor is, ha csak pozitívumot hallottam a könyvről. Elég sok kedvenc íróm kezdett új sorozatba és elég sokban csalódtam mostanában. A Burn for Me viszont teljesen le vett a lábamról. Sokban emlékeztetett a Kate sorozatára, ugyanakkor mégis egyedi és önálló. Az író páros rajongóinak őrült fanatizmussal ajánlom.

Hazai megjelenés: 

Poison Study – Méregtan
Maria V. Snyder

Eltekintve a Méregheregnőtől (tudom, hogy már unjátok :P), a Méregtan volt az idei év egyik nagy kedvence nálam (de tényleg, mi van ezzel az évvel meg a Mérges könyvekkel?). Talán a Méregtan nem mindenben tökéletes, de nagyon közel áll hozzá. Abban mindenki egyetérthet, hogy valószínűleg a legjobb döntés volt Mariatól, hogy az időjárás-jelentős karrierjét írói karrierje cserélte. Köszönjük, Maria! Bátran ajánlom mindenkinek. Ne rémítsen el a romantika szó, vagy a YA címke. Fantasztikus történet, még fantasztikusabb karakterekkel egy különlegesen furcsa világban. >>Értékelés<<

LEGJOBB SOROZAT FOLYTATÁS

Külföldi megjelenés: 

Magic Breaks 
(Kate Daniels #7)
Ilona Andrews

Tudom, tudom *sóhaj*
>> Értékelés <<



Hazai megjelenés: 

Fekete lobogó
Assassin's Creed
Oliver Bowden

Mondhatnám itt az Éjkoronát vagy a Toxicot, amik simán megérdemelnék ezt a címet, de a Fekete lobogó annyira briliáns átültetése a videojátéknak, hogy nem tudok mást csinálni, csak fejet hajtani előtte és Bowden előtt.
 >> Értékelés <<

LEGJOBB NŐI KARAKTER

Kate Daniels

Nem véletlenül „Kate Daniels” a sorozat címe. Imádom, hogy Kate és Curran ütős páros, imádom a közös jeleneteiket, és imádom, hogy ha Curran nincs a képben hiányzik, de közben nem tűnik fel a hiánya. Világos, mint a vakablak, nem, hogy mit akarok mondani? A lényeg, hogy a történet és Kate is kiválóan megállja a helyét az alfa eyecandy nélkül is, és az író páros tökéletesen eltereli a figyelmet arról, hogy mennyire hiányzik nekünk a Bestiák Ura. Ezúttal is inkább a támasz volt Kate számára, mintsem pajzsa. Ezt szeretem én ebben a párosban. Mindkettő badass, ha Kate bajba kerül Curran megmenti, de a nap végén mégiscsak a girlpower tarol. Kate tökös, vicces, lojális, erős, és közben egy nagyon is reális karakter. Nincs túlidealizálva, nem tökéletes, ám aki szereti, az mindent szeret benne. 

LEGJOBB FÉRFI KARAKTER

Nick

Bár Nick itt még nem férfi, inkább tini fiú, poénjaival, éles eszével, meglátásaival és életfilozófiájával még a legalfábbnál alfább pasikat is letarolja a színről. Egyszerűen imádom ezt a srácot!


LEGJOBB ANTIHŐS


Arthur

Idén sem volt túl jó a felhozatal ami a rossz fiúkat illeti, nem igazán találtam olyat, aki magasan vinné a prímet. Vagy középszerűek voltak, vagy még nem kaptak annyi lehetőséget, hogy lenyűgözzenek gonoszságukkal. Viszont, - bár a végén kissé csalódtam benne - Arthur nagyon jó úton haladt efelé, és bizony nagy kedvencemmé vált, még ha nem is a szokásos epic antihős volt.
>> Értékelés <<

LEGJOBB MELLÉKSZEREPLŐ


Buruu
Stormdancer - Vihartáncos
Jay Kristoff

Ismét egy olyan kategória, ahol egy top 10-es lista is túl rövid lenne. Rengeteg vicces, aranyos, badass, furcsa (ha hiszitek, ha nem, NEM Buruu volt a legfurcsább) mellékszereplővel találkoztam idén is, de mégis, amikor ehhez a ponthoz értem, azonnal rávágtam, hogy Buruu. Nem csak vicces, aranyos, badass és furcsa egyben, de jelenléte hatalmas pozitív löket a könyvnek. Alapjáraton is jó a Vihartáncos, de attól kezdve, hogy Buruu bekerül a képbe nem csak "jó" könyv lesz, de fantasztikus. >> Értékelés <<

LEGJOBB TERMÉSZETFELETTI FAJ


Arkánumok
Az Arkánum Krónikák
Kresley Cole

Cole ugyanis oly módon szőtte bele a tarot kártyákat és azok misztikumát, ahogy valószínűleg azt még sosem tették. Valami újat, valami egyedit alkotott. Persze nem teljesen, hiszen rengeteg helyről szerzett inspirációkat (khm Méregcsók), amiket aztán így-úgy alakítgatva és csavarva be is épített a történetbe, de ettől csak még jobb lett az elkészült mű. A Tarot kártyák és a szereplők közti kapcsolat, illetve a képességeik a legérdekesebb része a sorozatnak.
 >> Értékelés <<

Mi? Azt mondjátok ez nem faj? Hát...


LEGJOBB KÖNYVES VILÁG


Kate Daniels
Ilona Andrews

Még mindig nem tudok betelni ezzel a mágikus vs high tech világgal. Azzal, hogy a mágia és a technika folyamatosan harcol egymással, és hogy a mágia szerves része a modern világnak, amiért az időnként a középkorba kényszerül. Baromi érdekes elképzelni milyen lenne egy ilyen világban élni, ahol időnként gondol egyet a természet és minden elektronikus dolog lekapcsol, átadva az irányítást a mágiának. Valószínűleg az erős mágiahasználóknak érdekesebb, mintegy mágia nélküli net függő usernek, úgyhogy csak reménykedhetnék, hogy jó génekkel áldottak meg...

LEGJOBB AKCIÓ JELENET


Revenant 
Larissa Ione

Reaver és Revenant együtt a világ ellen. Na jó, alvilág ellen. Nem volt több oldalon át tartó küzdelem tele mátrix mozdulatokkal meg ilyesmi, de tökéletesen hozta azt, ami kellett egy nagy sorozat fináléhoz. Kreatív, érdekes fordulat volt, egy kis drámával és sok belső vérzéssel. Még szerencse, hogy két halhatatlan fickóról van szó.

LEGJOBB DRÁMAI JELENET



 A TOLLAK VISSZANŐNEK. 
– Kérlek, ne – nyögte a hörgő pengék alatt. – Ne. 


A TESTVÉREK NEM.
Aki olvasta, az pontosan tudja miért ez a jelenet végzett az első helyen. Ha hasonlítanom kellene valamihez, akkor körülbelül olyan, mint amikor Fogatlan áldozza be magát Hablatyért. >> Értékelés <<


LEGJOBB ROMANTIKUS PÁROS

Nevada Baylor  & Connor “Mad” Rogan
Ilona Andrews

Nevada és Rogan kapcsolata borzasztóan emlékeztetett Curran és Kate kapcsolatára. Még meg van a kezdeti macska-egér harc, az az izgalmas, tüzes, jóféle akarom-is-meg-nem-is huzavona, amit annyira szeretek. Egymás szívatásával pedig hasonlóan elszórakoztatnak, mint annak idején Curranék. Mindketten remek karakterek, alig várom, hogy ismét találkozzak velük.


Bónusz:

Cat & Bones
Up From the Grave (Night Huntress #7)
Jeaniene Frost

Nagyon sajnálom, hogy véget ért a sorozat, hiszen ők ketten már-már családtagjaimmá váltak az évek alatt, és egy feledhetetlen élmény volt követni a történetüket. Kate és Curran, Elena és Raphael mellett, ők az az igazi EPIC páros, akiket mind irigylünk. Nagyon remélem, hogy Frost még legalább pár novellát ír ezek után, mert eddig sem voltam hajlandó elengedni ezt a párost, de most már végképp nem!


LEGJOBB NEM ROMANTIKUS PÁROS

Yukiko & Buruu
Stormdancer - Vihartáncos
Jay Kristoff

Yukiko és a későbbiekben Buruu névre hallgató mennydörgéstigris (griff szerű teremtmény) kapcsolata engem két történetre is emlékeztetett. Az Eragonra és az 'Így neveld a sárkányod' történetére. Aki ezt a kettőt, vagy legalább az egyiket szerette, ezt is szeretni fogja. Ellenségből szövetség, majd barátság, míg a végére testvériség alakul ki a két lény közt. A szerző fantasztikusan írta le, ahogy egymással kommunikálnak, ahogy szép lassan kialakulnak köztük ezek a kapcsolatok, ahogy eggyé válnak. >> Értékelés <<


LEGJOBB SZERZŐ


Ilona & Gordon Andews

Ez az a páros ami idén egyszer sem okozott csalódást, sőt, már nem tudom mivel tudnák felülmúlni magukat, de biztos vagyok benne, hogy valamit kitalálnak. A humor, az akció, a dráma, a fordulatok, a romantika, egyszerűen minden tökéletesen a helyén volt mindkét könyvükben. Ha bárki tud hasonló írókat ajánlani, ne habozzon, mert az a maradék ép eszem is elszáll, mire ismét olvashatok Ilonáéktól.



LEGJOBB BORÍTÓ

Cover-whore lévén ezt volt a legnehezebb kiválasztani. Annyiiiiiii, de annyi eszméletlen jó borítót láttam az idei könyveknél, hogy szentségtörés csupán egyet kiemelni. De muszáj. Szóval osztottam szoroztam meg gyököt is vontam, és kiválasztottam az abszolút kedvencemet.

Ez a borító annyira...fényes! Ha a háttér és a csajszi helyett egy fekete lyuk lenne akkor is imádnám. Élőben már nem annyira jó, de digitális verziót órákig el tudom nézegetni. A könyvet magát nem olvastam, és lehet, hogy sosem fogom, úgyhogy inkább amolyan eyecandyként szolgál, amikor néha feltévedek a Goodreadsre, viszont első ránézésre ezernyi sztori ötlet ugrik be róla. Nagyon kreatív. 

És ismét nem egy Paullal megáldott borítót hoztam, hallatlan! Na, majd jövőre. ;)

Ha azok közül kellene választanom, amiket olvastam is, akkor a Stormdancer - Vihartáncos borítóját sorolnám ide. A gyönyörű borítót, amit a Könyvmolyképző kiadó is átvett, Mr. Jason "übertehetséges" Chan készítette. Itt olvashattok a folyamatról részletesen is angolul, illetve láthatjátok hogyan néztek ki az első változatok és a piszkozatok.  >> Értékelés <<

LEGNAGYOBB CSALÓDÁS

Külföldi megjelenés: 

Born of Fury (The League #7)
Sherrilyn Kenyon: 

Hauk és Sumi történe annyiiiiiira gyengébb volt, mint amire számítottam, hogy azóta is egy kérdés lebeg a fejemben... ezt tényleg Kenyon írta? Persze, látszik a keze munkája, de úgy éreztem, hogy ez a League sorozatnak ami a Dark Hunter sorozatnál a Dream Chaser. TÖLTELÉK. Abból is a rosszabbik fajta. Pedig HAUK! Annyi mindent kilehetett volna hozni belőle, ehelyett egy rossz, nyálas könyvet kaptunk, és még mindig nem tudtam rávenni magamat, hogy rendesen értékeljem. Sajnálom.

Hazai megjelenés: 

Sötét elmék (Sötét elmék #1)
Alexandra Bracken

Nagyon vártam ezt a könyvet. YA ellenére borzasztóan megfogott a történet. Különleges képességekkel rendelkező gyerekek vs. a kormány. Tiszta X-men. Aztán elkezdtem olvasni, és sikerült a 100. oldalig eljutni nagy nehezen, ahol inkább, minden erőmet összeszedve, szépen lassan becsuktam és inkább letettem. Amikor minden, de abszolút minden idegesít, a szóhasználat, a szereplők, a cselekmény, jobb ha nem húzzuk tovább az agyunkat és addig sétálunk el tőle, amíg még nem okozunk szegény könyvnek 8 napon túlgyógyuló sérüléseket. Azért még megpróbálom egyszer, mert úgy hallottam beindul az és jó lesz. Reméljük.

LEGROSSZABB KARAKTER

Külföldi megjelenés: 

Charley Davidson

Charley még mindig olyan balfék, mint volt a sorozat elején, minden szempontból (ami azért valljuk be, gáz ha már a 6. résznél tartunk és semmi fejlődési tendenciát nem mutat egy karakter). Több kárt okoz, mint hasznot. Meggondolatlan, logikátlan, lassú felfogású, szerencsétlen. Az egyetlen pozitívum a nagy szája. Még mindig nem lenne sehol Charley a mellékszereplők (és Reyes) nélkül. Cookie, Garret, Angel, Ubie és egy új játékos, a Dealer (daeva démon[?]) körülbelül 60%-ot dob a könyvön.

Hazai megjelenés: 
Sajnos még mindig Jacinda az idegenvezetőnk. Ezzel nem is lenne probléma, ha nem maradt volna a régi önmaga. Az az idegesítő, döntésképtelen, hormontúltengéses, bipoláris és szerencsétlen csaj, akit az első részben megszerettünk volna fojtani. Pedig néha már látszik, hogy igyekszik némi józan észt és felelősségtudatot építenie, de annyira döntésképtelen szegény, hogy azt sem tudja eldönteni, hogy szüksége van-e ezekre a tulajdonságokra vagy maradjon olyan, amilyen eddig. Hitegeti az olvasót a reménnyel, hogy na most lép rá arra az írtó hosszú, de helyes útra, aminek a végére egy elfogadható karakter válik belőle, aztán bemutat és visszatáncol.


LEGROSSZABB BORÍTÓ

Jeaniene Frost
The Beautiful Ashes

 Frost nagyon szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a  debütáló sorozata, a Night Huntress (Cat&Bones) gyönyörű, UF borítókat kapott már az első résztől, és sokan azért vették le a polcról, és én is azért figyeltem fel rá. Aztán jött a spin-off, Vlad sorozata (Night Prince), ami igényességileg kissé visszaesett, de még mindig a jó kategóriába sorolható. És most itt van nekünk a Hidden Legacy, az új paranormális New Adult sorozata, ami sajnos nem csak írás terén teljesít jóval gyengébben, mint elődei, de borító terén is. Ennek a borítónak abszolút semmi, de semmi köze a könyvhöz, a történethez, de még csak a főszereplőhöz sem. Ilona Andrews is kiemelte értékelésében, hogy ez egy borzalmas borító, és ne ez alapján ítéljünk és adjunk neki egy esélyt. Úgy tűnik, hiába befutott írónők, hatalmas rajongó táborral, mégis mindketten irdatlan szar borítókat kaptak az új sorozataikhoz. 

Legjobban várt 2015-ös megjelenések:


~ Ilona Andrews: Magic Shifts (Kate Daniels, #8)
Ilona Andrews: Hidden Legacy #2
Karen Marie Moning: Burned (Fever, #7)
Sherrilyn Kenyon: Instinct (Chronicles of Nick, #6)
Kresley Cole: Dead of Winter (The Arcana Chronicles, #3)
Jeaniene Frost: Bound by Flames (Night Prince, #3)
Darynda Jones: Eighth Grave After Dark (Charley Davidson, #8)
Sherrilyn Kenyon:  Born of Defiance (The League, #8)
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses (A Court of Thorns and Roses, #1)
Sherrilyn Kenyon:  Dragonbane (Hellchaser, #7; Dark Hunter #24)
Karen Marie Moning:  Feverborn (Fever, #8)



Köszönjük szépen annak az öt embernek, akik olvasnak minket (akik pedig nem azok szégyelljék magukat!), tartsák meg jó szokásukat a következő évben is! B.U.É.K.



Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése